Pløk: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m →‎Typer af pløkke: justerer overskrift ift hierarki
m Sproglige rettelser & opdateringer, samt mindre tilføjelser.
Linje 1:
[[Fil:Roman Tent-pegs.jpg|thumb|Antikke romerske jern teltpløkkerteltpløkke fra slottet Künzing Quintanis]]
[[Fil:Heringe.jpg|thumb|Forskellige forme for pløkkerpløkke]]
[[Fil:Tent pegs1.JPG|thumb|Forskellige forme for pløkkerpløkke]]
En '''pløk''' er en genstand man placere i jorden for at holde nogetet element nede og/eller stabilt, ofte er det [[Bardun|barduner]] fra forskellige [[Telt|telte]] og [[Mast|master]].
 
Pløkke er typisk lavet i forskellige metaller, såsom [[titanium]], [[aluminium]] og [[stål]], hvor hvert metal giver pløkke med to af følgende egenskaber: Meget høj styrke, meget lav vægt og mere prisvenlig. Der findes også andre typer, såsom pløkkerimproviserede pløkke lavet af pinde og grene, samt plastik pløkke, der har værettypisk udbredtfindes til mindre seriøse telte ogsamt have- og strandudstyr,. derDer er dog ikke mange fordele ved dempløkke af plastik, deudover prisen. De skal generelt være meget tykkere end metalpløkke, for at havde en bare nogenlunde styrke, og afhængig af plasttypenden benyttede plasttype, kan de ogsånemt blive møre og slidt. Plastikpløkke (typisk kaldet plastpløkke) er dog meget nemme at farve i praktiske lyse nuancer og grundet netop deres større form, vil de dels havde fordele i løst underlag, såsom [[sand]], og være nemmere at få øje på i højt græs ogsamt om natten.
 
Et alternativ til pløkke er træstammer og sten, som man med fordel kan bruge, hvis området ikke egner sig til pløkke, fx på fjeldtur.
 
Et gammel spejder fif til overnatning i sne-landskaber, er at bruge pløkke lavetfremstillet af lægter af træ. Disse sætter sig fast i sneen, og man kan lave dem meget lange, uden at de bliver tungere end konventionelle pløkke af metal.
 
== Typer af pløkke ==
Linje 20:
=== Udformninger ===
En liste over forskellige pløkke listet efter profilens udformning:
* Ø -pløk, rund, let fremstilling pløk, der er den mest udbredte metal pløk til budget telte, fx til festivallerfestivalstelte. (Kaldet Ø da de førhænd typisk havde runde hoveder)
* UV-pløk, eller U-pløk, denne pløk er "knækket" på langs, meget ofte omtalt som Stormpløk, da den kan gribe hård fat i jordenunderlaget.
* T -pløk, en type der er megetmest brugt til større pløkke, >30cm10cm, giver en stærksimpel form, der er nem at producere.
* D -pløk, en pløk der er firkantet i sin profil, stærkere en Ø-pløkken og stadig meget simpel, dog mindre populær end andre.
* Y -pløk, en mere moderne "Stormpløk". Som V -pløkken, har denne stor træk-modstand, men grundet den trekantet stjerneform, kan den tåle træk fra alle retninger, og den knækker ikke lige så nemt sammen, hvis man træder den i jorden, af samme grund.
* Søm Pløk-pløk, har samme karakterer som Ø pløkken, men er speciel godt til ringe i fx presenninger, da den er nem at få ned og op af jorden.
* Is-pløk, en sjælden og specialiseret pløk, der er er skruet eller har gevind, så den kan drejes ned i iset underlag.
 
{{-}}