Tampere: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved Steenthbot, fjerner ændringer fra 178.157.252.249 (diskussion | bidrag)
Linje 11:
}}
 
'''Tampere''' ([[Svensk (sprog)|svensk]]: '''Tammerfors''') er med et [[indbyggertal]] på 204.385 pr. [[2006]] den tredjestørste [[by]] i [[Finland]], og den største indlandsby i [[verdenNorden]]. Byen har et areal på 687,98 km².
Tammerfors er en bykommune i [[Finlands landskaber|landskabet]] [[Birkaland]] i det vestlige [[Finland]]. Kommunen og landskabet hører under [[Vest og Indre Finlands regionsforvaltning]].
 
Byen blev grundlagt af [[Gustav 3. af Sverige]] i [[1779]] ved [[fos]]sen ''Tammerkoski'' mellem søerne ''Näsijärvi'' og ''Pyhäjärvi'', hvor der blev etableret en [[dæmning]]. Udnyttelse af [[vandkraft]] gjorde det muligt at opbygge et industrisamfund her allerede i [[17001800-tallet]], og netop vandkraften har i høj grad været en medvirkende årsag til, at Tampere også i moderne tid er en betydelig industriby. Byens mange væverier og maskinfabrikker har været med til at give byen tilnavnet "Finlands Manchester".
 
I dag er byen også et betydningsfuldt [[uddannelse]]smæssigt center med flere [[universitet]]er. Byens sportsklubber er blandt andet [[Tampereen Pyrintö (basketball)]] og [[Tampere United]].