Inka-krøniken – El primer nueva corónica y buen gobierno: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Fjernede Kategori:Verdensminde ved hjælp af Hotcat
retter eksternt link
Linje 17:
Det fremgår af håndskriftet at Poma rejste til Lima i 1615 for at overrække sin bog til vicekongen, en gestus, der dog aldrig fandt sted. Siden kom det til Spanien, men nåede nok aldrig frem til kongen selv. Engang i midten af 1600-tallet blev håndskriftet antagelig erhvervet af en dansk diplomat, som bragte det til Danmark som et kuriosum og som bevis på det spanske imperiums legendariske grusomhed.
 
Håndskriftet er herefter indgået i [[Frederik 3.]]'s bibliotek, hvor det stod næsten ubemærket indtil 1908. Inka-krøniken, som den kaldes, er udgivet i 1936 i Paris i en faksimile-udgave og i 1980 i Mexico i en videnskabelig udgave, og er tilgængelig på Internettet i en højkvalitetsskanning <ref>[http://www.kb.dk/da/nbmaterialer/temakulturarv/pomainstitutioner/DetKongeligeBibliotek/Haandskrifter_oversigt/Guaman_Poma.html - Guaman Pomas Inkakrønike], webudgivelse på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside</ref> , skannet efter det originale manuskript, der er behørigt introduceret på engelsk og spansk og omhyggeligt indholdsfortegnet af [[Rolena Adorno]], som er professor i spansk ved [[Yale University]], USA, og verdens førende ekspert på Inka-krøniken.
 
Idag er teksten et ikon for de indianske befolkningsgrupper i hele Sydamerika. Inka-krøniken betragtes som verdenskulturarv og blev i 2007 optaget på UNESCOs [[Memory of the World Programme]].<ref>[http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-3/el-primer-nueva-coronica-y-buen-gobierno/ Memory of he World], officiel hjemmeside</ref>