Torkilstrup Kirke: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m linkfix
m Smårettelser
Linje 14:
'''Torkilstrup Kirke''' ligger i [[landsby]]en [[Torkilstrup (Falster)|Torkilstrup]] ca. 12 km [[NNØ]] for [[Nykøbing Falster]] ([[Region Sjælland]]).
 
Kirken ligger i vestre udkant af Torkilstrup by og består af [[romansk stil|romansk]] kor og skib, opført af kløvet granitsten med [[Kvadersten|kvaderhugne]] sten på hjørnerne. Det er antagelig den ældste kirke på [[Falster]]. I koret og skibet er indbygget [[sengotiske]] hvælv med kalkmaleripuds bag hvælvene.
 
== Eksteriør ==
Linje 23:
Hjørnerne på bygningen er lidt specielle, idet kampestenene stikker ud fra muren
 
Som nabo til Kirken.kirken ligger [[Torkilstrup Mølle]], som er en [[Stubmølle]]. Møllen er opført før 1655 og blev ombygget 1743. Den var i brug indtil 1945. Fredet 1959. Den står stadig på det sted, hvor den blev bygget.
 
<gallery>
Linje 34:
 
== Interiør ==
[[AltertavlenAlter]]tavlen er opsat ca. 1649- og er et rigt, [[bruskbarok]]t arbejde af [[Jørgen Ringnis]] (Jørgen Billedsnider)
 
[[Alterbordet]] er muret af [[munkesten]] i middelalderligt [[forbandt]].
 
Prædikestolen i er i [[bruskbarok]] fra 1640, skåret af [[Jørgen Ringnis]] (Jørgen Billedsnider).
 
Den [[Romansk stil|romanske]] [[døbefondøbefont]]t i er af [[granit]]. Den nærmest tøndeformede kumme har en tovsnoning langs randen, og en bredere tovsnoning omgiver det korte skaft. Foden er borthugget, og fonten hviler nu på en ny granitflise.
 
Helgenbilledet i Kirkenkirken er en [[sengotisk]] træfigur forestillende en siddende [[biskop]]. Muligvis et nordtysk arbejde fra omkring år 1500.
 
Til præsterækketavlen er anvendt et [[epitafium]] i [[højrenæssance]] fra omkring år 1600.
 
<gallery>
File:Torkilstrup Kirke 2012-08-14 alter.JPG|Alter
File:Torkilstrup Kirke 2012-08-14 int stol.JPG|Kirkerum med prædikestol
File:Torkilstrup Kirke 2012-08-14 døbefond.JPG|DøbefondDøbefont
File:Torkilstrup Kirke 2012-08-14 Bispehelgen.JPG|Bispehelgen
File:Torkilstrup Kirke 2012-08-14 Epitafium int (29).JPG|Epitafium
Linje 55:
 
== Kirkeskibe ==
Kirkeskibet Laura,- en 3 master-mastet Fanøbark – er udført af maler [[Ove Andersen]], [[Slagelse]] og doneret af J. Hanne Arentsen, Gundslevmagle, Eskildtrup, Falster. Ophængt år 1995.
 
<gallery>