ABBA: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Fjerner version 8412323 af 87.53.199.171 (diskussion) - exit YouTube link. Ikke nødvendigt, folk kan Google sangen hvis det ønsker at høre den =)
No edit summary
Linje 17:
 
== Gruppen dannes ==
Det er svært at sige, præcis, hvornår ABBA blev dannet, da det skete trinvis. [[Björn & Benny]] havde arbejdet musikalsk sammen siden [[1967]]. I 1969-70 mødte de henholdsvis Agnetha og Anni-Frid, og de fire optrådte første gang sammen på tv i 1970 med en kort version af sangen ''California, Here I Come''.
ABBA blev dannet af [[Björn Ulvaeus]] fra [[Hootenanny Singers]] og [[Benny Andersson]] fra [[Hep Stars]]. [[Björn & Benny]] skrev sange for [[Svenne & Lotta]] og [[Dorthe Kollo]]. Senere slog de sig sammen med pigerne [[Agnetha Fältskog]] og [[Anni-Frid Lyngstad]], og gruppen var dannet, dog medunder et forkert navn. De kaldte signavnet Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid.
Først da de fandt på et bedre navn til gruppen, fik de succes og det fik de ved [[Eurovision Song Contest 1974]]. ABBA blev nummer 1 med sangen Waterloo.
ABBA var forbogstaverne til
Linje 30:
== De første år ==
[[Fil:ABBA - TopPop 1974 1.png|thumb|right|ABBA i 1974]]
''People Need Love'' og den efterfølgende single ''He Is Your Brother'' fik dog ikke den store succes, og gruppen besluttede at forsøge at få et gennembrud i udlandet ved at deltage i [[Melodifestivalen|Svensk Melodi Grand Prix]] i [[1973]]. Derfor skrev Björn & Benny, i samarbejde med bl.a. [[Neil Sedaka]], sangen ''Ring, Ring''. Det blev dog kun til en tredjeplads i den svenske grandprixfinale, men sangen blev på trods af det rimeligtemmelig populær i [[Europa]] og blev #1 i Sverige & [[Belgien]]. Derfor besluttede gruppen at udgive albummet ''[[Ring Ring]]''.
 
''Ring Ring'' havde givet gruppen popularitet rundt omkring i Europa, men i [[Storbritannien]] var der stadig ingen pladeselskaber, der ville skrive kontrakt med gruppen, der dengang kaldt sig "Björn & Benny, Agnetha & Frida", så gruppen bestemte sig for endnu engang at skrive en sang til melodigrandprixet. Denne gang kom den til at hedde ''[[Waterloo (popsang)|Waterloo]]'', og gruppen dannede at internationalt klingende navn af initialerne i deres fornavne: ABBA.
Linje 57:
== Efter ABBA ==
[[Fil:Crops taken from File-ABBA 2008 Av Daniel Åhs.jpg|thumbnail|250px|ABBA ved premieren på [[Mamma Mia! – The Movie]] i [[2008]]]]
Oprindeligt var det ikke meningen, at ABBA skulle gå i opløsning i 1982, bruddet skulle være en pause, der så senere er blevet permanent.<ref>[http://www.abbasite.com/askabba/, 2006 – ABBA answering fans questions].</ref> Efter 1982 fortsatte pigerne med solokarrierer, mens [[Björn & Benny]] startede en fælles [[musical]]karriere, som de stadig er godt i gang med den dag i dag. Indtil videre har de lavet musicalerne [[Chess]], [[Kristina fra Düvemåla]], [[Mamma Mia!]] og [[Hjälp sökes]]. Mamma Mia er en historie bygget op omkring ABBAs sange, og musicalen er opført mange steder i Verden. Musicalen blev i 2008 lavet i en [[Mamma Mia! - The Movie|filmversion]] med bl.a. [[Meryl Streep]] og [[Pierce Brosnan]] i hovedrollerne. I 2010 blev Mamma Mia! opført i Danmark i en dansk oversættelse af bl.a. [[Anne Linnet]].
 
I [[1992]] udkom [[opsamlingsalbum]]met [[ABBA Gold: Greatest Hits]], der til dags dato er ABBAs bedst sælgende album. Det er også det eneste album som har været nr. 1 på den engelske album hitliste 2 gange. Både i 1992 og i forbindelse med filmen Mamma Mia i 2008.