Kommunisternes Forbund: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Moeng flyttede siden Kommunisternes forbund til Kommunisternes Forbund: titelkorrektion
småret
Linje 1:
'''Kommunisternes forbund''' (Tysk: ''{{lang-de|Bund der Kommunisten''}}) var en radikal international organisation, somder blev grundlagt i [[1836]] som ''De retfærdiges forbund'' og som blev opløst i [[1852]]. Organisationen er mest kendt for at være den første [[marxisme|marxistiske]] organisation og for at have vedtaget ''[[Det kommunistiske manifest]]'' som dens program.
 
== Historie ==
De retfærdiges forbund var oprindelig en sammenslutning af [[kristen socialisme|kristen socialister]] og [[utopisk socialisme|utopiske socialister]], og havde et program som kritiserede [[privatejendom]]men og det borgerlige samfund. I [[1839]] støttet de [[Louis Blanqui|blanquistenesblanquisternes]] oprør i [[Paris]] og blev tvunget til at flytte organisationen til [[London]]. I [[1847]] deltog [[Karl Marx]] og hans ''Kommunistiske Korrespondancekomité'' på organisationens kongres i London, hvor Marx og blandt andet [[Friedrich Engels]] overtalte organisationen til skifte navn til Kommunisternes forbund. Slagordet blev samtidig ændret fra «Alle mennesker er brødre» til «Arbejdere i alle land, foren eder». Senere samme år fik Marx sammen med Engels til opgave at skrive partiets program, som skulle blive til den senere kendte bog "Det kommunistiske manifest".
 
Forbundet spillede ingen rolle af betydning under [[revolutionerne i 1848]], og dendet fik et alvorlig knæk i [[1850]] da et indbrud hos Marx førte til at store dele af organisationen blev rullet op. Efter dette faldt organisationen fra hinanden, inden den formelt blev opløst i 1852.
 
== Medlemmer ==
{{col-beginrefbegin|3}}
{{col-break}}
* [[Freidrich Anneke|Friedrich Anneke]]
* [[Mathilde Franziska Anneke]]
Line 25 ⟶ 24:
* [[Friedrich Christian Diez]]
* [[Collet Dobson Collet]]
 
{{col-break}}
* [[Ernst Dronke]]
* [[Johann Eccarius]]
Line 43 ⟶ 40:
* [[Karl Joseph Jansen]]
* [[G. Klose]]
 
{{col-break}}
* [[Albert Lehmann]]
* [[Wilhelm Liebknecht]]
Line 63 ⟶ 58:
* [[Ferdinand Wolf]]f
* [[Wilhelm Wolff]]
{{col-endrefend}}
 
== Eksterne henvisninger ==