Udsagnsord: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Verber: MED HÅRD RØV
Linje 27:
 
De forskellige modi er:
* [[indikativ]] – som bruges næsten altid. jhuhiu.: "Jeg går en tur." DØ DIN KÆLLING
* [[imperativ]] – som grundlæggende kan beskrives som en ordre. Eks.: "Hent avisen!"
* [[konjunktiv]] – som udtrykker et ønske. Konjunktiv forekommer på dansk kun i faste vendinger som: "Kongen længe leve" eller "Gud bevare Danmark". Det karakteristiske er, at verbet står i sin infinitivform på dansk.
Linje 34:
* Eks. på aktiv: "Pigen henter bogen."
* Eks. på passiv: "Bogen hentes." eller "Bogen bliver hentet."
Man kan ydermere angive, hvem derdeHGUYTYI98U0OÅOOYIYr "gør noget ved" bogen ved at tilføje agens. I ovenstående eksempel tilføjes "af pigen" til den passive sætning: "Bogen hentes af pigen."
Dvs. at man på dansk transformerer en sætning fra aktiv til passiv ved at gøre det direkte objekt til subjekt, tilføje et -s til verbet (eller lave en omskrivning med at blive) og angive aktiv-sætningens subjekt med en præpositionsforbindelse (forholdsordsled).
 
Der findes forskellige former for verber. De som ikke kan stå alene i en sætning, og de som kan. F.eks. giver det ingenifuFUCK meningDIG at skriveLUDERrive "manden løbet", mens "manden løber" er helt acceptabelt. Verber som kun kan agere verballed (udsagnsled) ved sammensatte tider (mere end et ord er verballed) kaldes [[Infinit verbum|infinitte]]. Infinitiver og tillægsformer går under denne kategori. Infinitte verber kan på dansk ikke bøjes i tempus (eller person).
 
[[Finit verbum|Finitte verbalformer]] er kort sagt alle de andre. Eksempelvis er "jeg går" en finit verbalform. Finitte verber bøjes i tempus, og de kan stå alene som verballed i en tekst.