Aleksandr Kerenskij: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m småret
→‎Biografi: linkfix
Linje 3:
 
== Biografi ==
Aleksandr Kerenskij var søn af en rektor i byen [[Uljanovsk]], der på det tidspunkt hed Simbirsk. Herfra stammede også [[Vladimir Lenin]], som Kerenskijs far på et tidspunkt underviste. Aleksandr Kerenskij uddannede sig som [[jura|jurist]] ved universitetet i [[Sankt Petersborg]] i [[1904]], og som advokat kom han til at forsvare flere revolutionære modstandere af [[zar]]en. I [[1912]] blev han valgt til [[duma]]en som repræsentant for et moderat arbejderparti, [[Det Socialrevolutionære Parti
|De Socialrevolutionære]]. Som fremragende taler og intelligent parlamentariker blev han leder for den [[socialisme|socialistiske]] opposition mod zar [[Nikolaj 2. af Rusland|Nikolaj 2.]]'s regime.
 
Da [[februarrevolutionen (Rusland)|februarrevolutionen]] brød ud i [[1917]] var det med Kerenskij som en af lederne, og han blev justitsminister i den provisoriske regering. Senere blev han også krigsminister og en af de centrale skikkelser i en socialistisk-liberal koalitionsregering. Som krigsminister tog han beslutningen om en offensiv mod den østrigsk-tyske sydflanke (senere kendt som [[Kerenskij-offensiven]]). Offensiven var indledningsvis en succes, men den blev slået tilbage med stor styrke, og den russiske hær led store tab. Det medførte kraftig kritik af Kerenskij sammen med forsøget på at føre liberale ideer ud i livet i militæret.