Bobby Fischer: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Tilføjede Kategori:Sportsfolk fra Island ved hjælp af Hotcat
m Robotassisteret flertydig: Jugoslavien - Ændrede link(s) til Socialistiske Føderale Republik Jugoslavien
Linje 7:
Den [[1. september]] [[1972]] vandt Bobby Fischer [[VM i skak 1972|verdensmesterskabet]] i skak i [[Reykjavik]] mod [[Boris Spasskij]] i et dramatisk opgør. Det var første gang, en amerikaner vandt denne titel. I [[1975]] nægtede han at gå ind på verdensskakforbundet [[FIDE]]s betingelser for [[VM i skak 1975|VM-matchen]] mod [[Anatolij Karpov]] og blev erklæret for taber uden kamp. Han havde på det tidspunkt ikke spillet offentligt siden matchen mod Spasskij.
 
I 1992 forlod Fischer kortvarigt sit skak-otium, da han stillede op til en revanche-match mod Spasskij over 30 partier i [[Socialistiske Føderale Republik Jugoslavien|Jugoslavien]]. Det amerikanske [[justitsministerium]] havde advaret Fischer om, at han risikerede op til 10 års fængsel, hvis han spillede i Jugoslavien, der på dette tidspunkt var underlagt en international [[handelsembargo]]. På det indledende [[pressemøde]] viste Fischer brevet fra Justitsministeriet frem og spyttede på det som svar til de jugoslaviske værter. Fischer vandt matchen klart og viste i glimt, at han stadig var en gudbenådet skakspiller på trods af 20 års fravær fra spillet.
 
Den stadig mere excentriske Fischer udviklede gennem årene et intenst had til især skakverdenen, [[jøde]]r og [[USA]], der i hans få interviews kom til udtryk i stærkt [[paranoid]]e [[konspirationsteori]]er, bl.a. med påstande om at VM-matcherne mellem [[Garri Kasparov]] og [[Anatolij Karpov]] var aftalt spil. Videre benægtede han [[holocaust]], selv om hans mor var jødinde, og omtalte angrebet på [[World Trade Center]] i september 2001 som gode nyheder.