Bernhard Cathrinus Pauss: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Msbmt (diskussion | bidrag)
No edit summary
Msbmt (diskussion | bidrag)
No edit summary
Linje 2:
'''Bernhard Cathrinus Pauss''' (født [[6. april]] [[1839]] på Tangen i [[Drammen]], død [[9. november]] [[1907]] i [[Oslo|Christiania]]) var en norsk [[teolog]], skolemand, lærebogforfatter og missions- og humanitær leder.
 
Han var bestyrer for [[Hartvig Nissens skole|Nissens Pigeskole]] fra 1872 til 1907 og skolens medejer, senere eneejer, fra 1872 til 1903. Han var også bestyrer for [[Kristiania lærerskole]], som var den første højere uddannelsesinstitution i Norge der var åben for kvinder, og var også lærer ved [[Krigsskolen]]. Han skrev og redigerede en række lærebøger i norsk og tysk, ikke mindst den kendte ''[[Læsebog i Modersmaalet]]''. Bernhard Pauss var også formand for centralkomiteen i Den Norske Santal Mission og var den første redaktør for tidsskriftet ''[[Santalen]]''. En landsby i [[Assam]] i [[Indien]], ''Pausspur'' (''Pauspur''), blev opkaldt efter ham. Han var også medlem af lovkomiteen der forberedte lov om højere almenskoler i 1896.
 
Han var søn af skibsreder i Drammen Nicolai [[Nissen (adelsslægt)|Nissen]] [[Paus]]s og Caroline Louise Salvesen, og var gift første gang med Augusta Thoresen, datter af tømmerhandler og skibsreder i Christiania Hans Thoresen, og anden gang med lærerinden Anna Henriette Wegner, datter af godsejer og værksejer [[Benjamin Wegner]] og Henriette Seyler, hvis familie ejede [[Berenberg Bank]]. Han var bl.a. far til kirurg, hospitalsdirektør og præsident for den norske Røde Kors [[Nikolai Nissen Paus]], civilingeniør og direktør Augustin Paus og advokat og direktør i den norske arbejdsgiverforening George Wegner Paus.