Matthias Knutzen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Bonk (diskussion | bidrag)
mNo edit summary
Bonk (diskussion | bidrag)
mNo edit summary
Linje 1:
'''Matthias Knutzen''' (født [[1646]], sandsynligvis død i 1670'erne) var en [[holstenSlesvig-Holsten|slesvig-holstensk]]sk religionskritiker og ateist, som var præget af en bibelkritisk lære og en radikal rationalisme. Han har været kaldt den første åbent ateistiske europæiske skribent i moderne tid<ref>W. Schröder, in: Matthias Knutzen, Schriften und Materialien (2010), p.8</ref>.
 
Han nedfældede blandt andet sine tanker i skriftet ''Amicus, Amicis, Amica'' (En vens venlige ord til vennerne) i 1674, der talte for klarhed i tanken og en afvisning af de mange selvmodsigelser i de hellige skrifter.
Linje 6:
 
== Livsforløb ==
Matthias Knutzen blev født i [[Oldensvort|Oldenswort]] i Holsten[[Eiderstedt]] i 1646 af Elisabeth Knutzen, som søn af organist Berend Knutzen, der døde samme år. Som dreng blev han sendt til broderen Johann Knutzen, som var organist i [[Königsberg]] (nutidens [[Kaliningrad]]) i [[Østpreussen]] for at gå i skole fra 1661 til 1664. Derefter blev han optaget på universitetet i Königsberg som latinskoleelev og i 1668 på Københavns Universitet for at læse teologi.
 
I 1673 var han efter korte ophold i bl.a. Letland vendt tilbage til Holsten for at arbejde som skolelærer og privatlærer i Kremper Marsch, men blev afskediget pga. sine kritiske udfald mod kirken. I 1674 tog han til Rom og siden til [[Jena]] i [[Thüringen]]. I denne universitetsby distribuerede han håndskrevne pamfletter med ateistisk indhold, som dog er gået tabt, og som vi kun kender i afskrift. Skrifterne førte til at han blev forfulgt af byens og universitetets øvrighed, og vi kender ikke hans videre skæbne.