Gásadalur: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m konveringer fra Skabelon:coor title d/dm/dms til Skabelon:Coord
slåfejl rettet
Linje 16:
Gásadalur har ikke sin egen kirke. Den tidligere skole fra 1916, benyttes i nutiden til kirkesal og forsamlingshus. Kirkegården blev anlagt i 1873. Indtil 1873 blev de døde båret over fjeldet og begravet i [[Bøur]].
 
Bygden har været i fare for at blive totalt affolket, da den før tunnellen var en af de mest isolerede færøske bygder og er nok den bygd, der indtil nu har bevaret mest fra det tidlgeretidligere færøske bondeliv.
Tidligere blev der dyrket korn i den frugtbare dal. Hovedparten af indbyggerne er pensionister, men lever stadig delvist af fåre- og kvægavl samt fuglefangst. [[1940]] blev en lang trappe bygget fra stranden og op til byen. Hejseværket gjorde det muligt i rolige vejr periodervejrperioder at landsætte større brugsgenstande. Landingspladsen, der ligger 79 meter over havets overflade, er ikke beskyttet af moler. Hvis de lokale skulle på fiskeri, måtte de have båden stående i nærheden af [[Bøur]].
 
Før [[Atlantic Airways]] helikopterforbindelse og tunnellens tid, måtte man benytte vardevejen over det 400 m høje fjeld til Bøur. I starten af [[2004]] blev en tunnel sprængt gennem det fjeld, der isolerede byen, så der nu er forbindelse til resten af [[Vágar]]s vejnet. Flere nye familier har allerede bosat sig i bygden. Der er muligheder inden for landbruget og turisme. Bygdens markantal er det samme som i Bøur, men her er bare en lille del [[kongsjord]], resten er privatejet kaldet odelsjord.