Peder Lassen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
 
Linje 2:
'''Peder Lassen''' (født [[20. august]] [[1606]] i [[Randers]], død [[5. oktober]] [[1681]] i [[København]]) var en [[Danmark|dansk]] [[retskyndig]].
 
Efter at have tilbragt 18 år i udlandet ved Europas[[Europa]]s berømteste universiteter[[universitet]]er, hvor han navnlig studerede [[retsvidenskab]], vendte han omsider hjem og opnåede 1643 et [[kanonikat]] ved [[Aarhus Domkirke]], hvorefter han i nogle år anvendtes til diplomatiske sendelser. Han tilbragte så en del år i sin fødeby, beskæftiget med studier, især af [[dansk ret]], og forfattede en oversættelse af »''[[Jydske Lov]]«''[[latin]] (senere udg.udgivet af [[Kofod Ancher]]).
 
Efter regeringsforandringen udnævntes han fra 1. januar 1661 til [[kongelig råd]] og fik sæde i den samme år oprettede [[Højesteret]]. Kendt er Lassen dog især blevet ved sin medvirkning ved udarbejdelsen af [[Christian 5.]]'s [[Danske Lov]]. Han var medlem af 1. lovkommission af 1661 og spillede en vigtig rolle i denne og de følgende kommissioner. I 1666 fik den da fungerende kommissions medlemmer ordre til hver for sig at forfatte et lovudkast, og Lassen har vistnok ment, at hans udkast let ville blive det bedste, men [[Rasmus Vinding]]s udkast med senere omarbejdelser sejrede til sidst.
 
Da man efter [[Frederik 3.]]'s død i 1672 genoptog arbejdet, blev det Vinding’sVindings udkast, der lagdes til grund, hvilket L.Lassen følte som en krænkelse; men han har i øvrigt foranlediget mange rettelser i Vinding’sVindings udkast, og hans navn må nævnes efter Vinding’sVindings, naarnår talen er om forfatterskabet[[forfatterskab]]et til [[Danske Lov. Lassen og hans hustru, som ingen børn havde, oprettede en del legater, i alt til et beløb af 16.436 [[rigsdaler]] i specier, derimellem et rejsestipendium for 2 [[student]]er af deres slægt.
 
Lassen og hans hustru, som ingen børn havde, oprettede en del legater, i alt til et beløb af 16.436 rdl. i specier, derimellem et rejsestipendium for 2 studenter af deres slægt.
 
== Kilder ==