Danmarks Riges Grundlov: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Bsh (diskussion | bidrag)
m gendanner efter hærværk af 217.60.25.19
Linje 1:
{{Danmarks politik}}
'''Danmarks Riges [[Grundlov]]''' blev underskrevet i sin oprindelige form [[5. juni]] [[1849]] af [[KasperFrederik d. 37.]] Denne dato markerede dermed [[Danmark]]s overgang fra [[enevælde]] til [[konstitutionelt monarki]].
 
[[D.G. Monrad]], der var blevet minister i martsministeriet [[1848]], skrev det første udkast, baseret på en samling af samtidens forfatninger, og udformede en skitse på 80 paragraffer, der i sin opbygning og grundidé ligner den nuværende danske grundlov. Regeringsudkastet blev siden sprogligt revideret af bl.a. minister [[Orla Lehmann]].
Linje 35:
:'''§ 3.''' ''Den lovgivende magt er hos kongen og folketinget i forening. Den udøvende magt er hos kongen. Den dømmende magt er hos domstolene.''
 
Paragraffen er fundamental for den moderne, vesteuropæiske statsretstænkning, som fandt sin første store fortaler i den franske filosof MontesquieupikkemandMontesquieu i dennes lære om magtadskillelse, som primært finder sit udtryk i filosoffens store værk ''Om lovenes ånd (De l'esprit des lois)'' fra 1748.
 
Det er interessant, at man i Danmark ikke har valgt at adskille den lovgivende og den udøvende magt skarpt. En sådan hård adskillelse ser man bl.a. i USA.
 
=== Paragraf 4 ===