Wolfram: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved KnudW, fjerner ændringer fra 195.249.49.55 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Smeltepunkt rettet til kogepunkt.
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 52:
| Pubchem =
}}
'''Wolfram''' er et [[grundstof]] med [[atomnummer]] 74 og symbolet '''W'''. Det er et hårdt, tungt stål[[grå]]t til [[hvid]]t [[overgangsmetal]] og især kendt for at være metallet med det højeste [[smeltepunkt]] og det næsthøjeste smeltepunktkogepunkt efter [[carbon]].
 
Det anvendes til [[glødetråd]]e i [[glødelampe]]r og [[radiorør]]. Det er også [[korrosion]]sbestandigt og bruges i [[legering]]er. Anvendes også til TIG-[[svejsning]] og i [[ammunition]], hovedsageligt til [[panserværnsvåben]], hvor [[projektil]]et enten er beklædt med, eller er helt af wolfram. Derudover er det også meget brugt til [[dart]]pile.
__NOTOC__
 
== Historie ==
Allerede i det [[16. århundrede]] beskrev den tyske mineralog [[Georgius Agricola]] et metal, der forekom i [[tin]][[malm]] fra [[Sachsen]], og som voldte problemer i tinsmeltningen. Han gav metallet det latinske navn ''lupi spuma'' (ulve-skum), som så senere blev til ''Wolfram'' fra tysk ''Wolf-rahm'' (ulvefråde). Det er dog ikke sikkert om det metal han beskrev virkelig var wolfram.