Centralisering: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
tilf. ref.
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
Linje 3:
Udtrykket har forskellig betydning inden for forskellige [[forskning]]sfelter. I [[statskundskab]] omhandler centralisering af beslutninger koncentrationen af regeringsmagten – både geografisk og politisk - i en topstyret regering eller overførsel af kompetence fra [[kommune]]rne til [[stat]]en. Geografisk centralisering forekommer, når spredte aktiviteter samles på et bestemt sted. Et [[Danmark|dansk]] eksempel er samlingen af hospitalsydelser i [[supersygehus]]e.
<ref>[http://www.forlagetcolumbus.dk/ibook/samfundsfag_saadan/5_har_folketinget_magten/58_vaelgerne/ Samfundsfaget nu] Hentet den 15. november 2013]</ref> <ref>[http://dinby.dk/askeby/borgmester-vil-have-supersygehus-til-naestved Din By] Hentet den 15. november 2013</ref>
I [[virksomhed]]sstudier henviser centralisering til kommandovejene i [[organisation]]en. En stærkt centraliseret organisation betegnes også som et [[bureaukrati]]. I [[neurologi]] refererer centralisering til den [[evolution]]ære udvikling af [[nerve]]systemet, der kan partitioneres i centralnervesystemet og det perifere nervesystem.
== Referencer ==
{{reflist}}
== Se også ==
[[Decentralisering]]
{{autoritetsdata}}
 
[[Kategori:Statskundskab]]
[[Kategori:Biologi]]