GN Store Nord: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
m Tilføjet de korrekte virksomhedsnavne; GN Hearing og GN Audio. Derudover grammatiske rettelser.
Linje 5:
| Lokation = [[Ballerup]]
| Grundlagt = [[1. juni]] [[1869]]
| Nøglepersoner = [[Per Wold-Olsen]]<br />(Bestyrelsesformand)<br />[[René Svendsen-Tune]] (Adm. dir. GN NetcomAudio)<br/>[[Anders Hedegaard]] (Adm. dir. GN ReSoundHearing)
| Industri = [[Telekommunikation]]<br />[[Audiologi]]
| AntalMedarbejdere = 5.075 (2014)
| Netside = [http://www.gn.com www.gn.com]
}}
'''GN Store Nord A/S''' ({{OMX|CSE3205|GN}}) er en dansk virksomhed som producerer [[høreapparat]]er, audiologiskunder udstyr,datterselskabet samtGN tilbehørHearing tilog telesektoren[[Hovedtelefoner|headsets]] iunder formdatterselskabet afGN "headsets"Audio.
 
Firmaet hed oprindelig '''Det Store Nordiske Telegraf-Selskab''' og var [[C.F. Tietgen|Tietgens]] største projekt. Tietgen fik bygget telegraflinjer fra [[Danmark]] til [[Kina]] i et selskab med en aktiekapital på kr. 27 mio. som derved var større end [[nationalbanken]]s på det tidspunkt. Tietgen indlod sig dog på en omfattende [[hausse]]spekulation, som medførte [[Svend Petersen]]s betalingsstandsning. Denne betalingsstandsning førte til mangel på tillid til telegrafaktierne, som [[Privatbanken]] lå inde med i stort antal som følge af spekulationen. Og derved blev Privatbankens Store Nordiske aktier solgt til den franske bank [[Banque Parisienne]].
Linje 43:
Nedturen blev ligeså dramatisk idet man, mildt sagt, havde fejlvurderet markedsudviklingen på NetTests produkter og i [[2001]] satte danmarksrekord i underskud. Nettoresultatet blev DKK -9,2 milliarder som følge af både drift og afskrivninger og med et efterfølgende kursfald, som svarede til de tidligere års stigning. Det meste af Sonofon-provenuet forsvandt på den måde indenfor et år, og aktionærerne rasede både i medierne og på generalforsamlingen.
 
Under de følgende års turbulens og nedtur solgte man de fleste datterselskaber og fraflyttede Tietgens gamle hovedkvarter fra [[1893]] på [[Kongens Nytorv]]. Herefter valgte GN Store Nord at koncentrere sig om to kerneområder: ''GN Hearing (tidl. GN ReSound),'' der fremstiller høreapparater og ''GN Audio (tidl. GN Netcom), ''der fremstiller headsets.
 
2. oktober [[2006]] meddelte GN Store Nord, at man havde indgået aftale om at sælge ''GN ReSound'' samt det mindre ''GN Otometrics'', der fremstiller audiologisk måleudstyr, til det [[schweiz]]iske ''[[Sonova]]'' (tidligere ''Phonak''). Handlen blev dog annulleret, efter at den blev underkendt af de tyske konkurrencemyndigheder ([[Bundeskartellamt]]). GN meddelte efterfølgende, at man ville beholde datterselskaberne inden for gruppen og ankede konkurrencemyndighedernes dom. Sagen er endnu ikke afgjort.
 
Det blokerede frasalg efterlod GN med store udfordringer, med en stigende gæld og en mangelfuld produktportefølje, men bl.a. grundet en omfattende omstrukturering af virksomheden og indsats fra ledelsen lykkedes det GN at overleve. Siden da er det gået stille men sikkert fremad. Hos GN Netcom besluttede man i 2009 at markedsføre alle sine produkter under navnet Jabra på globalt plan (en virksomhed som man havde opkøbt tilbage i 2000.). Formålet med at samle alle produkter under et og samme brand var at styrke virksomhedens position som den ledende leverandør af headsets.
 
GN NetcomAudio er i dag en af verdens største aktører inden for Unified Communications-headsets og har igennem de seneste år været først på markedet med en række innovative produkter. I 2014 lancerede man verdens første sports-headset, som kan måle brugerens puls direkte i øret. Desuden lancerede man også i 2014 en serie af støjdæmpende headsets med en koncentrationszone designet specielt til at øge medarbejderes koncentrationsevne i højlydte storrumskontorer.
 
Hos GN ReSoundHearing, som nu skulle forblive i GN-familien, kom man også tilbage på sporet, da man i 2010 revolutionerede industrien og lancerede verdens første høreapparat med 2,4 GHz -teknologi - en ny trådløs teknologi som var banebrydende sammenlignet med den tidligere anvendte induktive teknologi. I 2014 ændrede GN ReSoundHearing igen industrien ved at lancere verdens første høreapparat udviklet til iPhone, der baseret på 2,4 GHz-teknologien giver en direkte streaming fra en [[iPhone]] uden nogen kropsbårne enheder.
 
Siden slutningen af 2008 er GN Store Nords aktiekurs steget med næsten 1200% (december 2014).
Linje 70:
* (2010-2014) Lars Viksmoen (GN ReSound)
* (2009-2013) Mogens Elsberg (GN Netcom)
* (2014-) Anders Hedegaard (GN ReSound/GN Hearing)
* (2014-2015) Niels Svenningsen (GN Netcom)
* (2015-) René Svendsen-Tune (GN Netcom/GN Audio)<ref>[http://midspar.dk/nyheder/nyheder-finans/gn-udnaevner-rene-svendsen-tune-til-direktoer-for-gn-netcom/ GN udnævner René Svendsen-Tune til direktør for GN Netcom], midspar.dk, hentet 15-04-2015</ref>
 
== Kilder ==