Knud Rasmussen-klassen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Ændret på datoer for Lauge Koch
No edit summary
Linje 32:
| småbåde=1× [[RHIB]] 7 meter<br />1× [[RHIB]] 4,8 meter<br />1× [[LCP-klassen]]
}}
'''Knud Rasmussen-klassen''' er en af [[Søværnet]]s skibsklasser. Klassen samt det første skib i klassen er opkaldt efter den dansk/grønlandske polarforsker [[Knud Rasmussen]]. Det andet skib i klassen blev også opkaldt efter en kendt polarforsker, [[Ejnar Mikkelsen]]. Det tredje skib i klassen blev også opkaldt efter en kendt polarforsker, [[Lauge Koch]].
 
Skibene er beregnet til at operere i [[Atlanterhavet|nordatlanten]], men er tillige udrustet med 2 [[StanFlex]]-containerpositioner, der gør dem i stand til at deltage i internationale operationer. Knud Rasmussen-klassens opgaver er blandt andet [[fiskeriinspektion]], [[Search and rescue|søredning]], [[suverænitet]]shævdelse, søopmåling og [[isbryder|isbrydningsopgaver]]. Skibene er bygget med et [[Heliport|helikopterdæk]], men ikke med en [[hangar]], så enhederne vil ikke være i stand til at medbringe egen [[helikopter]]. Der kan derimod foretages en "[[Rotors running refueling]]", (RRR, udtales Triple-Romeo) dvs. optankning mens motoren kører og der stadig er rotation på helikopterens rotorer) eller helikopteren kan forblive på skibet i en kortere periode. Helikopteren kan derved udvide sin rækkevidde og udholdenhed betragteligt.
Linje 38:
På [[Karstensens Skibsværft]] var Knud Rasmussen benævnt ''nybygning nr. 400'', Ejnar Mikkelsen var benævnt ''nybygning nr. 401'' og Lauge Koch er benævnt ''nybygning 428''. Alle skrogene til klassen er blevet konstrueret i [[Polen]], hvor den grundlæggende skrogarbejde blev gjort og skibene blev derefter slæbt til Skagen. Knud Rasmussen og Ejnar Mikkelsen blev samlet ved Stocznia Pólnocna-værftet (Det nordlige værft) og Lauge Koch blev samlet ved CRIST-værftet, begge værfter er placeret i [[Gdansk]].
 
I forsvarsforliget 2013-2017 blev man enige om at indkøbe et tredje skib i Knud Rasmussen-klassen som erstatning for den aldrende inspektionskutter [[Y388 Tulugaq|Tulugaq]], den sidste af de tre inspektionskuttere af [[Agdlek-klassen]] fra 2014.<ref>[http://www.fmn.dk/videnom/Documents/Aftale_paa_forsvarsomraadet_2013-2017a.pdf Forsvarsministeriet.dk: Aftale på forsvarsområdet 2013-2017]</ref>. Skibet blev bestilt sidst i november 2013<ref>{{cite web|url=http://soldaternyt.dk/2013/12/04/forsvaret-bestiller-nyt-skib-til-fremtidens-opgaver-ved-arktis/|title=Forsvaret bestiller nyt skib til fremtidens opgaver ved Arktis|publisher=soldaternyt.dk|date=4. december 2013}}</ref>, og det er ligeledes Karstensens skibsvært i Skagen der producerer det nyeste skib i klassen. Skibet forventesblev leveret til Søværnet i septemberdecember 2016.<ref>[http://www.karstensens.dk/nybygning/skibe-i-ordre/nybygning-428-p-572.html karstensens.dk: Nybygning 428]</ref>
 
== Skibe i klassen ==