Giro d'Italia: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m opdatering
mNo edit summary
Linje 24:
'''Giro d'Italia''' (på dansk ''Italien Rundt'') er et stort [[Etapeløb (cykelsport)|etapeløb]] i [[cykling]], som køres hen over tre uger i maj hvert år i [[Italien]].
 
Det første løb blev kørt i 1909, hvor de i alt 8 etaper var på 2448 km. Løbet hører sammen med [[Tour de France]] og [[Vuelta a España]] til de tre store klassiske etapeløb, eller [[Grand Tour]], hvor Tour de France dog er det vigtigste.
 
Hvor Tour de France er kendt for, at den førende rytter kører i gult, så kører den førende rytter i Giro d´Italia i lyserødt, også kaldet ''[[Maglia Rosa]]''. Den førende bjergrytter kører i grønt (''Maglia Verde''), mens rytteren med flest point kører i lilla (''Maglia ciclimano)''. I 2007 blev også den hvide ungdomstrøje, som har været væk i nogle år, genføjet til løbet, og kaldes ''Maglia Bianca''.
 
Tre ryttere har alle vundet løbet fem gange: [[Alfredo Binda]], [[Fausto Coppi]] og [[Eddy Merckx]]. Italieneren [[Felice Gimondi]] har stået på podiet hele ni gange, men fordelt på tre sejre, to anden-pladserandenpladser og fire tredje-pladsertredjepladser.
 
I 1974 blev Eddy Merckx' fjerde sejr i giroGiro'en skildret i [[Jørgen Leth]]s dokumentarfilm'' [[Stjernerne og vandbærerne]]''.
 
== Oversigt over vindere ==