Malaria: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
der var fejl
Linje 1:
er en infektionssygdomsygdom, som skyldes en gruppe af malariaparasitter, ''[[Plasmodium]]'', hvoraf ''[[Plasmodium falciparum]]'' er den farligste for mennesker.
Plasmodiumparasitterne er encellede [[organisme]]r, der kan leve som [[parasit]]ter i blandt andet [[menneske]]r og i en bestemt slægt af [[stikmyg]] ved navn ''[[Anopheles]]''.
 
Linje 10:
Malaria er udbredt i [[tropisk]]e og [[subtropisk]]e områder specielt i Afrika. Der importeres 150-200 tilfælde af malaria til Danmark om året. Der har tidligere eksisteret malaria i Danmark, men sygdommen blev udryddet i slutningen af 1800-tallet.
 
Navnet malaria betyder 'dårlig luft' og kommer af, at man i mange år [[Miasmateorien|troede]], at manmaman blev smittet gennem "dårlig luft". Navnet blev ikke ændret selvom det blev opdaget, at malaria overføres med [[malariamyg]]gen.
 
== Smitteformener en infektions ==
== Smitteformen ==
[[Smitteform]]en er såkaldt [[vektorbåren smitte]]. Ved vektorbåren smitte kan smittekilden (her plasmodium parasitten) ikke smitte direkte fra dyr (menneske) til dyr (menneske) men må have en [[vektor (biologi)|vektor]], en bærer (her myggen), til at viderebringe smitten.
 
== Malariaparasittenn i mange år [[Miasmateorien|troede]], at ==
== Malariaparasitten ==
[[Fil:Plasmodium falciparum.jpg|thumb|''Plasmodium falciparum''.]]
Der findes fire typer malariaparasitter der rammer mennesker: