Krumtapaksel: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
Linje 7:
== Teknisk indplacering ==
 
Krumtapakslen er monteret i [[motorblok]]ken på et antal hovedlejetappe placeret mellem stemplerne, hvor krumtapakslen hviler i [[Hovedleje|hovedlejernehovedleje]]rne. Disse kan være forstærket med [[Lejepande|lejepanderlejepande]]r, der er metalforinger i en speciel metallegering. Hen over krumtapakslen monteres en bro med den anden lejehalvdel. Disse lejer tvangssmøres via smørekanaler fra [[Oliepumpe|oliepumpenoliepumpe]]n.
I den forskudte del af krumtapakslen findes plejlstangssølerne (lejer). Her monteres [[plejlstang|plejlstængerne]], som er forbindelsen til stemplerne. Disse hviler i plejllejerne. Til smøring af plejllejerne er der gennemboret oliekanaler fra hovedlejerne til plejlstangslejerne. Modsat Plejlstangssølerne, som en integreret del af krumtapakslen, er kontravægtene, der skal udligne slagets vægt, for at sikre en så vibrationsfri rotation som muligt.
 
I en bilmotor er krumtapakslen normalt monteret med remskiver til drivremme i den ene ende, samt eventuelt tandhjuls eller taktremsoverførsel til [[knastaksel]] og et [[svinghjul]] i den anden ende.
 
Svinghulets funktion er at, via den opsamlede [[inerti]], ophæve dødpunktet i krumtapakslen. Dødpunktet er den position på krumtapakslens [[rotation]], hvor alle stempler enten er i top eller bund samtidigt, og derfor ikke afgiver nogen energi til motoren.
Linje 16:
 
{{Commons|Crankshaft}}
{{autoritetsdata}}
 
[[Kategori:Motordele]]