Ludvig 14. af Frankrig: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m retter flertydigt link
m Robot: Kosmetiske ændringer
Linje 24:
== Overblik ==
[[Fil:Louis1667.jpg|thumb|<center>Ludvig 14. i 1667</center>]]
Ludvig 14.s fødsel på slottet i [[Saint-Germain-en-Laye]] blev set som en lykkelig begivenhed, da hans forældre – [[Ludvig 13. af Frankrig|Ludvig 13.]] og [[Anna af Østrig (1601-1666)|Anna af Østrig (1601-1666)]] havde været gift i 23 år uden af få børn. Ved hans fødsel blev den frygtede tronfølger Gaston d'Orleans udelukket. Af taknemmelighed modtog den nyfødte tilnavnet ''Dieudonné'' (den Gudgivne). Hans bror, hertug [[Filip 1. af Orleans]], blev født i [[1640]].
 
Allerede som fireårig fulgte Ludvig den [[14. maj]] [[1643]] sin far på tronen. Indtil [[1651]] var det imidlertid hans mor, der førte regeringen. Den faktiske magt lå hos minister [[Jules Mazarin|kardinal Mazarin]]. Mazarin forberedte målrettet Ludvig på rollen som enevældig hersker. Skridt for skridt blev den unge konge involveret i magtudøvelsen og delte til sidst regeringsansvaret med Mazarin. På baggrund af de udenrigspolitiske succeser, som minister-kardinalerne [[Armand-Jean du Plessis de Richelieu|Richelieu]] og Mazarin havde skaffet Frankrig, kunne Ludvig udvikle den franske enevælde i barokstil med et hofliv, som helt og holdent var tilpasset herskerens person. Efter [[Den westfalske fred]], som afsluttede [[Trediveårskrigen]] i [[1648]], og [[Pyrenæerfreden|Freden i Pyrenæerne]] med [[Spanien]] i [[1659]] var Frankrig den politisk og militært stærkeste magt i Europa. Med hjælp fra ministre som [[Jean-Baptiste Colbert|Colbert]], [[François-Michel Le Tellier, marquis de Louvois|Louvois]], [[Hugues de Lionne|Lionne]] og kansleren [[Pierre Séguier|Séguier]] styrkede han det statslige magtapparat og udvidede det militære, institutionelle og materielle grundlag for det franske monarkis magt. En negativ indflydelse på hans regering havde forfølgelsen af [[huguenot]]terne og [[Den spanske arvefølgekrig]]. Denne omfattende krig førte næsten til statsbankerot i [[1713]]. Den blev afværget gennem en finansreform og massive besparelser.
Linje 37:
[[Fil:LouisXIV-child.jpg|thumb|Ludvig 14. som otteårig]]
Efter at Ludvig 14. som fireårig arvede tronen i [[1643]], overtog hans mor Anna af Østrig regentskabet. Hun bekræftede straks kardinal Mazarin i stillingen som premierminister.
På dette tidspunkt var Frankrig i krig mod [[Huset Habsburg|Habsburg]]. De franske armeer kæmpede i Trediveårskrigen mod både det [[Tysk-romerske rige]] og den spanske konge. Ganske vist sejrede de franske armeer, men krigen belastede statsfinanserne betydeligt. Indenrigspolitisk stod Anna overfor en heftig opposition, da byernes domstole og adelen tvivlede på hendes regering. Kardinal Mazarin var i opposition til dem. Anna viste sig dog at være ganske anderledes end ventet. Dronningen blev som spansk [[Huset Habsburg|habsburghabsburger]]er ved det franske hof forsmået i første omgang, men blev en overbevist franskmand. Hun tålte hverken [[nepotisme]] eller indskrænkelse af den kongelige autoritet i landet. Hendes generaler fik besked på at fortsætte kampen med uformindsket styrke. Mazarin styrede statens anligggender og fortsatte kardinals Richelieus politik med at koncentrere al statens magt i hænderne på kongen.
 
Med underskrivelsen af [[Den westfalske fred]] i [[1648]] var Frankrig den store sejrherre i [[Trediveårskrigen]]. Der kunne indsættes betydelige troppestyrker i krigen mod Spanien, men nu udbrød [[Fronde-oprøret]] (1648-1653), en åben borgerkrig mellem parlamentet i Paris og adelen mod kongens enevældige politik. Ludvigs mindreårighed blev brugt som begrundelse for oprøret. Oprørerne hævdede, at de kæmpede mod Mazarins negative indflydelse. Han blev som italiener ikke vurderet særlig højt. Især de kongelige prinser tog ham det ilde op, at han konsekvent udelukkede dem fra politisk indflydelse. Men parlamenterne (højesteretterne) var påvirket af den engelske borgerkrig og så en chance for at udbygge deres privilegier i forhold til kronen. Fronden blev slået i [[1652]], men uroen fortsatte til [[1654]]. Ludvig 14. blev erklæret for myndig i [[1651]] og afsluttede sin mors regentskab. Kongen var endnu for ung til at regere og overdrog som forventet magten til Mazarin og ikke en af kongehusets prinser. I 1654 fulgte kroningen og salvingen af kongen i Reims, og ordenen var synligt for enhver genoprettet i kongeriget. Kroningen tjente som symbol på kontinuitet og Guds beskyttelse.