Zentrum: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Fjerner uaktuel sætning - der er ingen grund til at skulle rette i omtalen af CDU, hver gang de kommer i regering eller forlader den igen.
m Småret
Linje 2:
Det '''tyske midterparti''' (''Deutsche Zentrumspartei'' eller bare ''Zentrum''), ofte kaldet det '''katolske midterparti''', er et [[katolicisme|katolsk]] politisk parti i [[Tyskland]], som særlig spillede en vigtig rolle under [[Det Tyske Kejserrige|kejsertiden]] og under [[Weimarrepublikken]].
 
Partier blev grundlagt i [[1870]] af [[Ludwig Windthorst]] og [[Mainz]]-biskopenbiskoppen [[Wilhelm Emmanuel von Ketteler]] for at varetage den katolske minoritets rettigheder i det nye, protestantisk dominerede Tyskland. Partiet blev relativt stort som reaktion på [[Otto von Bismarck]]s ''[[Kulturkamp]]f'' mod den katolske kirke. Partiet var også specielt forpå grund af blandingen af de klasseinteresser, som partiet repræsenterede;, fra katolske arbejdere til aristokrater.
 
Med grev [[Georg von Hertling]] opnåede partiet i 1917 første gang posten som [[rigskansler]]. Mellem 1919 og 1932 var partiet repræsenteret i næsten alle rigsregeringer. De stillede bl.a. rigskanslerne [[Wilhelm Marx]], [[Heinrich Brüning]] og [[Franz von Papen]].
Linje 8:
Den [[22. marts]] nåede partiets formand [[Ludwig Kaas]] og [[Hitler]] enighed om vedtagelsen af [[Bemyndigelsesloven]].
 
Partiet opløste sig selv den [[5. juli]] [[1933]], og var det sidste af de ikke-nazistiske partier, som forsvandt efter forbud fra Hitler og [[NSDAP]].
 
Efter [[anden verdenskrig]] blev partiet genoprettet. Men de fleste traditionelle zentrumvælgere sluttede imidlertid hurtigt op om dannelsen af den bredere borgerlige alliance [[CDU]], som i stor grad er udgået fra og præget af miljøet omkring det katolske midterparti. Hensigten med etableringen af CDU var at forene protestanterne og katolikkerne i et fælles kristeligt-konservativt parti.
 
Det katolske midterparti eksisterer stadig som et lille parti og var repræsenteret i [[Forbundsdagen|det tyske parlament]] frem til [[1957]], da det faldt under [[spærregrænse]]n. I enkelte katolske højborge, som [[Nordrhein-Westfalen]], har partiet stadig en vis lokalpolitisk betydning, og er kendt for sin familievenlige politik.
 
[[Bayerische Volkspartei|Det bayerske folkeparti]], forløberen for [[CSU]], brød ud fra Zentrum i 1918, fordi ZemtrumsZentrums daværende ledelse ønskede en centralstat frem for en [[Føderation|forbundsstat]].
 
== Valgresultater ==