Georgia: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Stat=>delstat
m Robot: Kosmetiske ændringer
Linje 31:
Lavestepunkt = 0 |
}}
'''Georgia''' er en [[Delstat|delstat]] i [[USA]]. Georgia blev den 4. stat i USA den 2. januar 1788. Delstatshovedstaden i Georgia er [[Atlanta]].
== Historie ==
Den [[conquistador|spanske opdagelsesrejsende]] [[Hernando de Soto]] rejste i området i 1540 og undersøgte området inde i landet. Konflikten mellem [[Spanien]] og [[Kongeriget England]] om kontrollen over Georgia begyndte omkring 1670, da englænderne grundlagde kolonien Carolina i, hvad der i dag er [[South Carolina]]. Den britiske interesse i at etablere en koloni syd for South Carolina havde forskellige årsager; [[Spansk Florida]] var et fristed for flygtede slaver, og [[Frankrig]] byggede i 1720'erne et fort nær ved nutidens [[Montgomery]] i [[Alabama]], og strategiske interesser gjorde den britiske regering interesseret i at etablere en ny koloni i grænselandet, der hidtil havde været åbent for spansk og fransk indtrængen. I 1733 ankom 113 bosættere fra England til, hvad der skulle blive til byen [[Savannah]].
Linje 52:
== Geografi ==
[[Fil:OkefenokeeNWR1.jpg|thumb|250px|Okefenokee National Wildlife Refuge]]
Georgia grænser til [[Florida]] mod syd, til [[Atlanterhavet]] og [[South Carolina]] mod øst, til [[Alabama]] mod vest samt til [[Tennessee]] og [[North Carolina]] mod nord. Den nordlige del af staten udgøres af en del af [[Blue Ridge Mountains]], en del af bjergkæden [[Appalacherne]]. Den sydlige del af staten er kyststepper. Det højeste punkt i Georgia er 1.458 m.o.h., det laveste 0.
 
Med et areal på 153.951 km² er Georgia nr. 24. i størrelse blandt USA's 50 delstater, og den største øst for [[Mississippifloden]].
Linje 61:
Områderne nær grænsen til Florida har det mest subtropiske klima og minder om Floridas klima med hede og fugtige somre, ofte med tordenvejr om eftermiddagen, og om vinteren er der mildt og mere tørt. Det er også det område i Georgia, hvor man sjældnest oplever snefald. I bjergene mod nord er klimaet køligere, og det er dér, hvor der oftest falder sne om vinteren, dog ikke så ofte som i andre dele af Appalacherne.
 
Selv om Georgia har et moderat klima sammenlignet med andre af USA's delstater, er der en gang imellem ekstreme vejrforhold. Varmerekorden er 44,4&nbsp;°C <ref>[http://www.usatoday.com/weather/wheat7.htm Each state's high temperature record] ''USA Today, opdateret august 2006''.</ref>, og den temperatur -27.2&nbsp;°C. <ref>[http://www.usatoday.com/weather/wcstates.htm Each state's low temperature record] ''USA Today, opdateret august 2006''</ref> Georgia har et af de højeste antal af [[tornado]]er i USA. Områderne tættest på Florida modtager færre tornadoer, men det er unormalt, at tornadoerne bliver alvorlige. Georgia er også sårbar over for [[orkan]]er, selv om det er sjældent, at orkaner rammer Georgia direkte – mere normalt er det, at orkanerne først rammer Florida og dernæst når Georgia i svækket form som tropiske storme.
 
=== Byer ===
Linje 108:
Georgias [[jødedom|jødiske]] samfund stammer oprindeligt fra 42 [[Sefardisk jødedom|sefardiske]], portugisiske jøders bosættelse i Savannah i 1733. Atlanta har også et stort og gammelt jødisk samfund.
 
== Referencer ==
{{reflist|2}}
 
Linje 119:
 
{{coord wd|type:country_region:US|display=title}}
 
[[Kategori:Georgia| ]]