Dreslette Kirke: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
detalje
tilføjelse
Linje 65:
Det sengotiske tårn og våbenhus blev nedrevet og det nuværende tårn opført, tårnet har tre [[stokværk]] og en platform øverst, hvorfra der er en glimrende udsigt over landskabet. I forbindelse med ombygningen opførtes nordkapellet, som pendant til sydkapellet. På kirkegården ses en mindestøtte over Niels Rybergs første hustru Margareta Dorothea Otte (1749-67), mindestøtten er udført af [[Johannes Wiedewelt|Wiedewelt]] i 1785 og har tidligere stået på Frederiksgave.
 
Kor[[hvælving|hvælvet]] stammer formodentlig fra opførelsen af det nye kor i 1300-tallet, skibets hvælv er formodentlig indbygget i 1400-tallet. Korbuen er udvidet men har bevaret de profilerede [[kragbånd]]. I forbindelse med ombygningen i 1785-87 blev kirkerummet indrettet i [[nyklassicisme|nyklassicistisk]] stil, der er bevaret. [[Altertavle]]n er et maleri, der tillægges [[kancelliråd]] [[Peter Brünniche]]. Den forestiller Jesus i Getsemane Have, hvor han før tilfangetagelsen trøstes af en engel fra Gud. Over altertavlen ses Hartvig Johum Müllers orgel, der er fra 1787 og dermed et af de ældste fungerende orgler i landet. Det navendeser nu kun i brug juleaften, hvor man kan se stjernenden gyldne stjerne på orgelfacaden rotere, mens musikken spiller. Bag [[alter]]et er indrettet et præsterum (sakristi), som er afskildtadskilt ved et panelværk,. orgelfacadens topstykke står Niels Rybergs navnetræk og årstallet 1787. Det nyere orgel i kirkens modsatte ende er anbragt, hvor Niels Ryberg i sin tid havde sin loge. [[Prædikestol]]en, [[dåbshimmel|dåbshimlen]] og stoleværket stammer ligeledes fra ombygningen i 1785-87.
 
Den romanske [[døbefont|granitkumme]] tillægges [[Horder]]. Ved ombygningen i 1785-87 blev den romanske font omdannet, så den kunne indpasses i rummets stil. Foden blev erstattet med en kaneleret søjle, kummen blev malet hvid og fik [[lueforgyldning|forgyldninger]] på relieffets ophøjede dele. Dette har udvisket det romanske præg, men kummen hævder sig dog stadig i kraft af sin fine form og udførelse. Kummen har tovsnoning på overkanten og [[akantus]]frise på siden. Nederst ses et skaft, som nu danner overgang til søjlen.