Össur Skarphéðinsson: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Fjerner version 9564444 af Steenth (diskussion)tilbagefører - ingen grund til ændring
Tag: Omgjort
m bot: flyt sprogikon bagerst; kosmetiske ændringer
Linje 43:
Han er vokset op i Reykjavík og tog studentereksamen fra [[Menntaskolinn i Reykjavik]] i 1973. Össur studerede derefter biologi ved [[Islands Universitet]] og afsluttede sine studier med en [[bachelor]]-grad i 1979, hvorefter han specialerede sig i [[akvakultur]] og modtog en [[doktorgrad]] fra [[University of East Anglia]] i 1983 for afhandlingen ''"The effect of photoperiod on the growth of the rainbow trout"''.
 
Derefter drog han hjem til Island og var 1984-87 [[redaktør]] for [[Folkealliancen]]s dagblad [[Þjóðviljinn]], hvorefter han bestred et årsvikariat som lektor i biologi ved Island Universitet. I 1989 blev han vicedirektør for [[Reykvískrar endurtryggingar]].
 
== Politisk karriere ==
Össur blev valgt til Altinget i 1991 for Islands Socialdemokratiske Parti, hvis gruppeformand han var indtil han blev minister i 1993. Han var [[Islands miljøminister|miljøminister]] 1993-1995. I de følgende år vendte Össur tilbage til journalistikken som redaktør af [[Alþýðublaðið]] 1996-97 og [[Dagblaðið Vísir]] 1997-98.
 
Han var en af drivkræfterne bag etableringen af Alliancen mellem de islandske venstefløjspartier i 1998, og efter Alliancens etablering som politisk parti i 2000 var han dets formand indtil 2005, hvor han tabte et kampvalg til [[Ingibjörg Sólrún Gísladóttir]]. Et år senere valgtes han til formand for Alliancens altingsgruppe, og da partiet gik i regering med [[Selvstændighedspartiet (1929)|Selvstændighedspartiet]] i 2007-09 blev Össur [[Islands erhvervsminister|minister for erhverv, energi og turisme]] og i det første år desuden minister for [[Norden|nordisk samarbejde]]. Fra 2009-13 var han [[Islands udenrigsminister|udenrigsminister]] i partifællen [[Jóhanna Sigurðardóttir]]s venstrefløjsregering.
 
Össur er en kendt [[blog]]ger og [[facebook]]-skribent, hvis ofte skarpe kommentarer om islandsk politik hyppigt bliver citeret i den islandske presse.
Linje 59:
 
== Eksterne henvisninger ==
* {{is sprog}} [http://www.althingi.is/cv_en.php4?ksfaerslunr=82 Biografi på Altingets hjemmeside] {{is sprog}}
* {{en sprog}} [http://file.wikileaks.org/file/iceland-profiles.pdf Össurs profil hos Wikileaks] {{en sprog}}
* {{en sprog}} [http://www.europeanvoice.com/article/imported/explosive-politician/67748.aspx Profil af Össur i ''European Voice'', 22 April 2010] {{en sprog}}
 
{{autoritetsdata}}