Uspecifikt immunforsvar: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1:
{{ibrug}}[[File:Innate immune system.png|thumb|Onersigt over det innate immunsystem]]
 
'''Det uspecikikke immunforsvar''', '''det medfødte immunforsvar''' eller '''det innate immunforsvar''', der også kaldes der'''det medfødte immunsystem''', der er det ene af de to systemer for immunitet, som hvirveldyr besidder. Det anden er [[det adaptive immunsystem]]. Det medfødte immunsystem er en evolutionært[[evolution]]ært ældre forsvar strategiforsvarsstrategi, og det er det dominerende immunsystem i insekteroginsekter og primitive flercellede organismer, i planter og i svampe.
 
De vigtigste funktioner i hvirveldyrenes medfødte immunsystem er
Linje 10:
* At udgøre en fysisk og kemisk barriere for infektiøse agens, som f.eks. hud og sved, mavetarmkanalens enzymer og mikroflora, øjnenes tårer og blod-hjernebarrieren.
 
Nobelprisen i medicin 2018 blev givet til James P. Allison og Tasuku Honjo for deres opdagelse af cancerterapi ved hæmning af den negative immunregulering.<ref>[http://www.nobelprizemedicine.org/wp-content/uploads/2018/10/Adv_info_2018.pdf Discovery of cancer therapy by inhibition of negative immune regulation. Nobelforsamlingen 2018]</ref><ref>[MEET THE CAROUSING, HARMONICA-PLAYING TEXAN WHO JUST WON A NOBEL FOR HIS CANCER BREAKTHROUGH. Wired 2018]</ref>
 
== Den cellulære del ==