Ormen hin Lange: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
 
Pred (diskussion | bidrag)
m wiki og typo
Linje 3:
'''Ormen Lange''' var et af de mest kendte [[langskib]]e fra [[vikingetiden]].
 
Ifølge [[Snorri Sturluson|Snorri]] blev '''Ormen Lange''' bygget til den [[Norge|norske]] konge [[Olav Tryggvason]]s, efter '''Ormen''' som Olav havde taget som bytte fra [[Raud den ramme]] i [[Hålogaland]], [[Norge]] efter at kongen havde tortureret ham ihjel.
 
Det er uenighed om hvor stor '''Ormen Lange''' var, men den var sandsynligvis et sted mellem 45 og 55 meter lang. Den var 34-52 ''rum'' stor og hvis man tænker sig at det var et par årer pr. rum og 1 mand pr. åre, får man et svimlende antal på 68-104 roere. Med ekstramandskab og andre funktioner kan der have værtværet så mange som 130 mand ombord. Ud fra det det som er på ”Havhingsten” fra [[Glendalough]] og andre vikingeskibe var skibet et sted mellem 2 til 8 m bred og har haft et sejl på ca. 200 m², men hvis man tager navnet til efterretning, Ormen Lange, så var det snarere smalt og langt, end bredt.
 
'''Ormen Lange''' var det sidste skib til at blive overmandet ved [[Søslaget ved Svold]], hvor Olaf blev dræbt af en koalition med bl.a. [[Svend Tveskæg]].
 
Skibets historie er fortalt i det traditionelle [[Færøerne|færøerske]] [[Færøske kvæder|kvad]] ''[[Ormurin langi]]''