Besættelsesmagtens fangelejre i Norge under Anden verdenskrig: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Exit, Bardufoss Lufthavn''', airport codes|BDU|ENDU
Linje 28:
 
=== Troms fylke ===
* "[[Bardufoss fangeleirfangelejr]] blev oprettet i marts 1944 ved Bardufoss flyveplads ved bygden Bardufoss i [[Målselv|Målselv Kommune]] . Krigsfanger og norske politiske fanger blev brugt til tvangsarbejde på flypladsen. Fangetallet var på det højeste omkring 800. Bardufoss Lufthavn''', {{airport codes|BDU|ENDU}}.
* ''Tromsdalen fangeleir'' blev bygget i 1942 på Krøkebærsletta]<ref name=KrøkOgSydspiss>https://www.arkivverket.no/utforsk-arkivene/andre-verdenskrig/fredstid/frigjoring-og-gjenreisning-i-troms-og-finnmark</ref>. Lejren skulle erstatte fangelejren "Sydspissen leir" på det sydlige Tromsøya som havde været i brug siden juni 1941. Antallet af fanger var på omkring 230 mænd og 20 kvinder. De fleste af fangere var norske og hovedsageligt politiske fanger og folk som var arresteret for militær modstand. Der forekom jævnlig en brutal behandling af fangerne. Fanger med dødsdom blev eksekveret i nærområdet. Den sidste fange som blev indsat på Krøkebærsletta den 2. maj 1945, blev registreret som fange nummer 2488, og løsladt 4. maj 1945. Miindesmærket over Tromsdalen fangeleir står i dag foran Tromstun Skole hvor lejren engang lå.
* [[Kvænangen]] (Den bestod af to underlejre, Veidal og Badderen, som også var kendt som Veiskaret.<ref name=NOU1998>[https://www.regjeringen.no/nb/dokumenter/nou-1998-12/id375416/?docId=NOU199819980012000DDDEPIS&q=&navchap=1&ch=26 11 Eitinger-rapporten - del 1]</ref>)
* Sydspissen fangeleir for politiske fanger ved Tromsø, var i brug fra juni 1941.<ref name=KrøkOgSydspiss/>. Den blev bygget af omkring 300 fanger. De første fangere kom til leiren 17. og 18. juni da omkring 100 personer i Nord-Norge blev arrestert, deriblandt alle de mandlige jøder i Tromsø. I begyndelsen af 1942 blev et antal lærerene fra på folkeskolen og gymnasiet interneret i lejren. Barakkene havde en lang gang i midten med «kabiner» på hver side med en smal liggeplads til fire mand. Vagterne var hensynsløse, og der var også dårlig med mad indtil folk på Tromsøya fik organiseret en hjælpetjeneste som leveede mad til fangerne. Der var for det meste 100-120 mand. De fleste opholdt sig relativt kort tid på stedet, "Sydspissen" fungerede som opsamlings- og gennemgangslejr for området nord for Lofoten. Det er ikke kend hvor mange fanger som totalt var på gennemgang på Sydspissen før juli 1942, da blev alle overført til Krøkebærsletta.
* Skorpa fangeleir blev oprettet på øen Skorpa i 1940 af den norske 6. divisjon for at holde tyske krigsfanger indespærret efter det tyske angreb på Norge. Skorpa var den vigtigste fangelejr i Nord-Norge og havde i begyndelsen af maj 1940 ca. 400 fanger fra de tre våbengrene Luftwaffe, Kriegsmarine og Heer, i tillæg til nogen civile tyske sømænd. Da lejren blev nedlagt efter den norske kapitulation var antallet fanger ca. 500. Da tyskerne i 1942 begyndte at bygge militære anlæg på Sydspissen, blev dert bygget en ny og større leir på Krøkebærsletta i Tromsdalen. Også her var der hård behandling. Boforholdene var dårlige, særlig den i den sidste del af vinteren, når lejren var overfyldt. Men selv om det var hårdt for de politiske fanger, blev dem som var taget for at have været med i militært modstandsarbejde ofte en grusommere behandling. Den 20. oktober 1943 blev 8 af fangerne dømt til døden. De blev skudt den 23. oktober og begravet i en mose et stykke nord for Krøkebærsletta. Omkring 2000 politiske fanger regnes for at have passeret Krøkebærsletta, på vej til Falstad, Grini eller Tyskland. Antallet fanger var på det meste omkring 250. Den sidte fange blev indsatt 2. maj 1945 som nr. 2487 og løsladt 2 dage senere, den 4. maj.
 
=== Nordland ===