Polen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
→‎Politik: Opdateret til nuværende statsminister
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 107:
== Politik ==
[[Fil:20070111 obrady sala plenarna2.jpg|thumb|left|Den polske [[Sejm]]en. Sejmen har en historie tilbage til 1182, og har siden 1989 haft funktionen som underhus i Polen{{byline|Piotr Waglowski}}]]
Polen er en [[demokrati]]sk republik, med [[præsident]]en, som vælges ved frie valg for en periode på fem år, som statsoverhoved. Regeringsstrukturen koncentrerer sig om Ministerrådet ledet af [[statsminister]]en. Nuværende statsminister er [[BeataMateusz SzydłoMorawiecki]]. Præsidenten udnævner [[Kabinet (regering)|kabinettet]] efter statsministerens forslag, normalt fra flertalskoalitionen i tokammerunderhuset Sejmen. Sammen med ministerrådet udgør præsidenten landets udøvende magt. Nuværende præsident er [[Andrzej Duda]].
 
Polen har et tokammerparlament, som består af [[Sejm]]en (som vælges gennem proportionale valg og har 460 repræsentanter) og [[Republikken Polens senat|Senatet]] (som vælges gennem et blokvalgssystem og har 100 senatorer). Sejmen har en spærregrænse på fem %, som imidlertid ikke gælder for etniske partier. Grundloven blev skrevet i [[1997]]. (Polens første grundlov af [[1791]] er verdens næstældste. Det var den, der var grundlaget for polsk rigsdag: et veto på rigsdagen forkastede samtlige forslag). Når Sejmen og Senatet afholder fællessession danner de Nationalforsamlingen (''Zgromadzenie Narodowe''). Tokammerparlamentet udgør den lovgivende magt i landet.