Apache: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Patchfinder (diskussion | bidrag)
m Fjernede Kategori:Oprindelige amerikanere; Tilføjede Kategori:Apacher ved hjælp af Hotcat
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
Linje 9:
''Apache'' er en gruppe af seks kulturelt forbundne indianerstammer som stammer fra [[Athabascan]]-sprogfamilien. Stammerne er: ''[[Kiowa]]''-apacher som levede mellem den nordlige grænse af [[New Mexico]] og [[Platte River]]; ''Lipan''-apacher fra det østlige New Mexico og det vestlige [[Texas]]; ''[[Jicarilla]]''-apacher fra det sydlige New Mexico; ''Mescalero''-apacher fra det centrale New Mexico; ''Chiricahua''-apacher fra [[Chiricahua Mountains]] i det sydvestlige Arizona og ''Vestlige apacher'' fra det centrale Arizona. Apacheindianerne eksisterer altså ikke som nation, da de består af mange stammer
 
De tidlige apache-indbyggere i det sydvestlige USA var nomader, nogle grupper vandrede så langt mod syd som til [[Mexico]]. De jagede hovedsageligt bisonokser, men praktiserede også begrænset landbrug. Blandt disse apacher var også de fredelige [[Pima-apacher]] og [[Maricopa-apacher]] som levede langs [[Gila River]] og [[Salt River]].
 
De første fortegnelser over navnet Apache er fra [[1581]], fra Espejo-Expeditionen, hvor de kaldte stammerne ''Apichi''. Ifølge Cortez, som skrev om apacherne i [[1799]], omtalte/betragtede spanierne følgende stammer som Apacher: [[Tonto-apacher]], [[Chiricahua]], [[Gileno]], [[Mimbreno]], [[Taracone]], [[Mescalero]], [[Llanero]], [[Lipan]] og [[Navajo]].
Linje 19:
== Kilde/Ekstern henvisning ==
{{Commonskat|Apaches}}
* [http://www.sitecenter.dk/arizonarejseguide/apache/ I bil igennem Arizona]
 
{{Folkeslag|state=collapsed}}
{{autoritetsdata}}
 
[[Kategori:Apacher| ]]