Gullivers rejser: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Rettet kommatering og foretaget adskillige mindre sproglige justeringer og optimeringer.
mNo edit summary
Linje 1:
{{ingen kilder|dato=februar 2013}}
[[Fil:Gullivers travels.jpg|thumb|''Gullivers rejser'', eller ''Travels into several Remote Nations of the World. In four parts. By Lemuel Gulliver, first a Suregon, and then a Captain of several Ships.'' Udgivet i [[London]] [[1726]].]]
'''''Gullivers rejser''''' (originaltitel ''Gulliver's travelsTravels'') er en [[roman]] skrevet af [[Jonathan Swift]] i [[1726]]. Bogen er en kritisk [[allegori]] om samtiden. Den har en [[Satire|satirisk]] indfaldsvinkel til den menneskelige natur og er en [[parodi]] på den litterære undergenre "skipperskrøner". Den er Swifts mest kendte værk og er i dag en klassiker inden for [[engelsk litteratur]].
 
Bogen handler om Lemuel Gulliver, en tidligere kirurg, der var kaptajn på flere skibe. Under en rejse til [[Ostindien]] udsættes han for skibsforlis på fire meget specielle steder. Rejseskildringen blev meget populær ved udgivelsen, dels fordi det var en underholdende bog, som læserne let kunne identificere sig med, dels på grund af bogens samfundskritik. ''Gullivers rejser'' er i humoristisk form gennemsyret af foragt for menneskers dårskab. Den engelske poet og dramatiker [[John Gay]] skrev i et brev til Swift i 1726, at bogen "er universielt læst, fra statsrådet til børneværelset"<ref>''Gulliver's Travels: Complete, Authoritative Text with Biographical and Historical Contexts'', Palgrave Macmillan 1995 (s. 21). Citatet er fejlagtigt blevet tilskrevet Alexander Pope, som skrev et hyldestbrev til Swift om bogen, blot få dage inden.</ref>)