Midterparti: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Datomærker Artikler uden kilder-skabeloner
Omorganiserede artikel.
Linje 1:
{{ingen kilder|dato=oktober 2015}}
'''Midterpartier''' (eller '''Centrumspartier''' eller '''Centerpartier''') er betegnelsen på en uensartet gruppe af [[Politisk parti|partier]], der hverken kan placeres på den politiske [[Højreorienteret|højrefløj]] eller på den politiske [[Venstreorienteret|venstrefløj]], og har tradition for at samarbejde med begge fløje.
 
Nogle'''Midterpartier''', også kaldet '''centrumspartier''' eller '''centerpartier''', er betegnelsen på en uensartet gruppe af [[Politisk parti|partier]], der hverken kan placeres på den politiske [[Højreorienteret|højrefløj]] eller på den politiske [[Venstreorienteret|venstrefløj]], og som har tradition for at samarbejde med begge fløje. Nogle (men ikke alle) midterpartier har en [[Socialliberalisme|socialliberal]] ideologi. Mange midterpartier passer ikke ind på en højre-venstre skala, fordi de fører højreorienteret politik på nogle sagsområder og venstreorienteret politik på andre sagområder.
== Tungen på vægtskålen ==
I [[Tyskland]] har midterpartiet ''Frie Demokratiske Parti'' ([[FDP]]) ofte været ''Tungen på [[vægtskål]]en'' mellem de store partier. Siden [[1998]] år er denne rolle delvist blevet overtaget af [[Bündnis 90/Die Grünen|De Grønne]]. I miljøpolitikken og til dels i forsvarspolitikken betagtes ''De Grønne'' som et venstrefløjsparti. I den økonomiske politik har ''De Grønne'' derimod et liberalt udgangspunkt.
 
I forbindelse med valget til den tyske [[Forbundsdagen|forbundsdag]] i [[2005]] blev der foreslået en [[Jamaica-koalition]], der skulle have bestået af det konservative [[CDU]] samt ''De Grønne'' og ''FDP''. En ''Jamaica-regering'' skulle have ført en liberal økonomisk politik. Planen blev ikke virkeliggjort, da ''CDU'' foretrak en ''[[stor koalition]]'' med [[SPD|Socialdemokraterne]]. Til gengæld fandtes den såkaldte Jamaica-koalition i den lille delstat [[Saarland]] fra 2009 til 2012. I [[Hamburg]] regerede CDU og De Grønne fra 2008 til 2010 i en såkaldt sort-grøn koalition., Detder var den første delstatsregering i Tyskland af sin slags. De Grønne valgte i 2010 at udtræde af regeringen, og der blev afholdt nyvalg i 2011, hvor SPD fik absolut flertal i senatet.
 
I en række andre lande har midterpartierne en lignende rolle. Således har ''Det Radikale Venstre'' ofte været ''Tungentungen på vægtskålen'' i Danmark.
 
== Regionale partier ==
En særlig gruppe af midterpartier er hjemstavnspartier eller regionale partier. Det [[Svenska folkpartiet i Finland|svenske folkeparti]] i [[Finland]] og [[Sydslesvigsk Vælgerforening]] er eksempler på sådanne partier.
 
== DanskeEfter midterpartierland ==
Det [[Radikale Venstre]] var historisk [[Folketinget]]s mest udprægede midterparti. Tidligere var der også andre midterpartier i Folketinget ([[Kristeligt Folkeparti]], [[Centrum-Demokraterne]], [[Retsforbundet]] og [[Liberalt Centrum]]).
 
=== Danmark ===
I [[2007]] blev midterpartiet [[Ny Alliance]] stiftet af flere folketingsmedlemmer. Ny Alliance har dog siden skiftet principprogram og navn til Liberal Alliance, og er nu rykket længere til højre end det oprindelige udgangspunkt. Nogle anser også [[Dansk Samling]] for at være et midterparti.
Det [[Radikale Venstre]] var historisk [[Folketinget]]s mest udprægede midterparti. Tidligere var der også andre midterpartier i Folketinget ([[Kristeligt Folkeparti]], [[Centrum-Demokraterne]], [[Retsforbundet]] og [[Liberalt Centrum]]). Udenfor Folketinget er CenterPartiet – Civilt forum, [[Kristendemokraterne]], [[Fredspolitisk Folkeparti]] og [[De Grønne (Danmark)|De Grønne]] eksempler på midterpartier. Nogle anser også [[Dansk Samling]] for at være et midterparti.
 
I [[2007]] blev midterpartiet [[Ny Alliance]] stiftet af flere folketingsmedlemmer. Ny Alliance har dog siden skiftet principprogram og navn til [[Liberal Alliance]], og er nu rykket længere til højre end det oprindelige udgangspunkt. Nogle anser også [[Dansk SamlingFolkeparti]] betegner sig selv "midterparti", men bliver som regel ikke kaldt det af andre. Det regnes i stedet for at være et midterparti[[Højreorienteret|højrefløjsparti]].
Et parti som [[Dansk Folkeparti]] betegner dem selv som et midterparti, uden at blive kaldt et midterpati. De går normalt under moderat højre, som UKIP og PVV, også bliver kaldt. Dog ikke forvekles med ekstrem højre. Se [[British National Party|BNP]] og [[Jobbik]]
 
Udenfor Folketinget er CenterPartiet – Civilt forum, [[Kristendemokraterne]], [[Fredspolitisk Folkeparti]] og [[De Grønne (Danmark)|De Grønne]] eksempler på midterpartier.
 
== Færøske midterpartier ==
På Færøerne har det socialliberale '''[[Sjálvstýrisflokkurin|Selvstyrepartiet]]''' rollen som midterparti. I nogle sammenhænge betagtes det kristelige værdikonservative ''Centerpartiet'' ('''[[Miðflokkurin]]''') også som et midterparti.
 
=== Norske midterpartierIsrael ===
I [[Israel]] er regeringspartiet [[Kadima]] det ledende midterparti.
 
=== Norge ===
I [[Norge]] har de tre midterpartier ([[Venstre (Norge)|Venstre]], [[Senterpartiet]] og [[Kristelig Folkeparti]]) dannet mindretalsregeringer to gange. Første gang var under [[Lars Korvald]] i [[1972]]-[[1973]], og anden gang under [[Kjell Magne Bondevik]] i [[1997]]-[[2000]].
 
=== Svenske midterpartierSverige ===
I [[Sverige]] kaldes midterpartierne undertiden for '''Borgerlig vänster'''. Denne betegnelse angiver, at partierne ikke er konservative. De svenske midterpartier [[Folkpartiet]] og [[Centerpartiet]] dannede i [[1981]]-[[1982]] en midterregering med [[Thorbjörn Fälldin]] som statsminister. Tidligere blev [[Kristdemokraterna (Sverige)|Kristen Demokratisk Samling]] også betragtet som et midterparti, men de svenske kristdemokrater er senere slået ind på en mere højreorienteret kurs.
 
De svenske midterpartier er [[Folkpartiet]] og [[Centerpartiet]]. Disse to partier dannede i [[1981]]-[[1982]] en midterregering med [[Thorbjörn Fälldin]] som statsminister.
 
Tidligere blev [[Kristdemokraterna (Sverige)|Kristen Demokratisk Samling]] også betragtet som et midterparti, men de svenske kristdemokrater er senere slået ind på en mere højreorienteret kurs.
 
Den liberale [[journalist]]forening i Sverige hedder [[Sveriges Vänsterpressförening]].
 
=== Lande med topartisystemer ===
== Israelsk midterparti ==
I [[Storbritannien]] og [[USA]] har man et såkaldt "topartisystem", hvor et stort parti dominerer hver halvdel af det politiske spektrum. Dette betyder at politikere der i lande med [[flerpartisystem]] (hvor der er mange partier) ellers ville være medlem af centrumpartier ofte er i de store partier i stedet. I USA har man betegnelsen ''third party'' (''tredjeparti''), der kan betyde partier til højre eller til venstre for de to store partier, men som også dækker over midterpartier som for eksempel the [[:en:Reform Party of the United States of America|Reform Party]]. I Storbritannien har midterpartier nydt større succes end i USA, hvilket blandt andet kan ses ved at [[Liberaldemokraterne]] har været det tredje parti siden [[1924]].
I [[Israel]] er regeringspartiet [[Kadima]] det ledende midterparti.
 
==Kilder==
== Det tredje parti ==
{{reflist}}
I [[USA]] og [[Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland|Storbritannien]] har man et system med to partier. I USA opstår der skiftende ''tredjepartier'', der ofte ligger til højre eller til venstre for de to store partier. I ''Storbritannien'' har det [[Liberal Democrats|liberale]] midterparti, derimod været det tredje parti siden [[1924]].
== Tungen på vægtskålen ==
I [[Tyskland]] har midterpartiet ''Frie Demokratiske Parti'' ([[FDP]]) ofte været ''Tungen på [[vægtskål]]en'' mellem de store partier. Siden [[1998]] år er denne rolle delvist blevet overtaget af [[Bündnis 90/Die Grünen|De Grønne]]. I miljøpolitikken og til dels i forsvarspolitikken betagtes ''De Grønne'' som et venstrefløjsparti. I den økonomiske politik har ''De Grønne'' derimod et liberalt udgangspunkt.
 
{{Ideologier}}
I forbindelse med valget til den tyske [[Forbundsdagen|forbundsdag]] i [[2005]] blev der foreslået en [[Jamaica-koalition]], der skulle have bestået af det konservative [[CDU]] samt ''De Grønne'' og ''FDP''. En ''Jamaica-regering'' skulle have ført en liberal økonomisk politik. Planen blev ikke virkeliggjort, da ''CDU'' foretrak en ''stor koalition'' med [[SPD|Socialdemokraterne]]. Til gengæld fandtes den såkaldte Jamaica-koalition i den lille delstat [[Saarland]] fra 2009 til 2012. I [[Hamburg]] regerede CDU og De Grønne fra 2008 til 2010 i en såkaldt sort-grøn koalition. Det var den første delstatsregering i Tyskland af sin slags. De Grønne valgte i 2010 at udtræde af regeringen, og der blev afholdt nyvalg i 2011, hvor SPD fik absolut flertal i senatet.
 
I en række andre lande har midterpartierne en lignende rolle. Således har ''Det Radikale Venstre'' ofte været ''Tungen på vægtskålen'' i Danmark.
 
{{ingen kilder|dato=oktober 2015}}
{{Ideologier}}
[[Kategori:Politik]]