Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel/Bokmål/Uge 35, 2020

Forandring av den naturlige konsentrasjonen av gassene var noe Callendar mente ville gi endret temperaturer på jorden, kjent som Callendar-effekten. Her er hele jordens energibudsjett illustrert skjematisk..

Guy Stewart Callendar (1897-1964) var en britisk ingeniør og oppfinner. Hans viktigste vitenskapelige bidrag var utviklingen av en teori om en sammenheng mellom stigende konsentrasjon av karbondioksid (CO2) i atmosfæren og globale temperaturer. Denne teorien, som tidligere hadde blitt fremsatt av den svenske fysikeren Svante Arrhenius, har i engelsk litteratur blitt kalt Callendar-effekten. Callendar trodde denne oppvarmingen ville være fordelaktig, ved at den kunne «forsinke en tilbakekomst av dødelige isbreer».

Callendars bidrag til klimatologi var aktiviteter han holdt på med på fritiden sin. Hans karrière var innenfor dampteknologi, og forskning og utvikling av mange forskjellige systemer innenfor forsvarsteknologi, blant annet et system for å fjerne tåke fra britiske flyplasser under andre verdenskrig. Les mer her.