Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel/Bokmål/Uge 46, 2013

Stavanger domkirke med gotisk kor og tårn sett fra øst.

Stavanger domkirke er fra første halvdel av 1100-tallet og det eldste stående domkirkebygg i Norge. Den er også den av landets middelalderdomkirker som i størst grad har beholdt sitt middelalderske uttrykk, og dessuten den eneste av landets domkirker som har vært i kontinuerlig bruk siden 1300-tallet.

Domkirken i Stavanger ble bispesete i kjølvannet av at Stavanger bispedømme ble opprettet omkring 1125. Fra reformasjonen og et par år framover ble bispedømmet styrt fra Bergen. Fra 1539 ble Domkirken sete for såkalte superintendenter (biskoper) i den lutherske kirke. I 1682 ble bispesetet flyttet til Kristiansand, men i 1925, da bispedømmet ble splittet i Stavanger bispedømme og Agder og Telemark bispedømme, ble Stavanger domkirke igjen bispesete.

Katedralen ligger sentralt i Stavanger, mellom Breiavatnet i sør og sørvest, Torget med Vågen i nord, Domkirkeplassen i øst, og Kongsgård i vest. Byen Stavanger grodde fram i området rundt Domkirken, og kirken regnes som «kjernen» i Stavanger sentrum. Les mer...