Bergslagsbanan

jernbanestrækning i Sverige

Bergslagsbanen (svensk: Bergslagsbanan) er en jernbanestrækning i Sverige. Formelt er Bergslagsbanan Trafikverkets navn på jernbanerne på strækningen Gävle-Falun-Ställdalen-Kil og Ställdalen-Frövi.[1] I daglig tale og af historiske årsager medtager man også jernbanen Kil-Göteborg, som Trafikverket kalder Norge/Vänerbanen. Banen er enkeltsporet med undtagelse af strækningerne Gävle-Hagaström og Grängesberg-Ställdalen. På sidstnævnte strækning danner Silverhöjdsspåret (en af jernbaneselskabets TGOJ's forhenværende linjer) et funktionelt dobbeltspor sammen med den ordinære linje på Hörkenspåret. På Silverhöjdsspåret er der ikke svejsede skinnesammenføjninger, hvorfor hjulene dunker, når de passerer en sammenføjning.

Bergslagsbanen
Tømmertog mellem Falun og Hofors
Overblik
Lokalt navn Bergslagsbanan
Type Jernbane
System Sveriges jernbaner
Status I drift
Endestationer Gävle C
Kil Station / Frövi Station
Website Officiel hjemmeside
Drift
Ejer(e) Trafikverket[1]
Teknisk
Strækningslængde 478 km[1]
Kort over Bergslagsbanan
Regina-tog på vej østover fra Falun

Der er passagertrafik på strækningen Gävle-Falun-Ställdalen-Frövi, og disse tog fortsætter til Örebro og Hallsberg. Desuden er der passagertog på strækningen (Borlänge-)Ställdalen-Nykroppa(-Kristinehamn). På strækningen Nykroppa-Kil er der kun godstrafik. Bergslagsbanan er vigtig for godstrafik mellem Bergslagen og Göteborg.

Bergslagsbanan blev anlagt i årene 1855-1879 af jernbaneselskaberne Gävle-Dala järnväg og Bergslagernas järnvägar. Banen blev især anlagt til godstrafik, og man lagde den ikke ind omkring flere vigtige byer såsom Filipstad, Karlstad og Vänersborg, delvis begrundet i hvilker byer og kommuner, der købte aktier i selskabet.

Den 13. januar 1956 skete der en alvorlig togulykke, hvor en motorvogn og et malmtog stødte sammen lige syd for Ställdalen. Tyve personer blev dræbt, deriblandt mange skoleelever.

Se også redigér

 
Sveriges jernbaner i 2010.

Referencer redigér

  Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
  1. ^ a b c "Bergslagsbanan". Trafikverket. Hentet 31. januar 2024.

Eksterne henvisninger redigér

 
Wikimedia Commons har medier relateret til:
 Spire
Denne artikel om Sveriges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
 
 Spire
Denne jernbaneartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.