== KIWI Danmark == KIWI stammer oprindeligt fra Norge, hvor det hedder ”KIWI Minipris”. Kæden ejes af NorgesGruppen, og den første butik blev åbnet i Hokksund i Norge i 1979. Navnet kommer fra grundlæggernes efternavne – Tor Kirkeng, Henning Kirkeng og Svein Wike – hvor de to første bogstaver i Kirkeng og Wike danner KIWI.

I 2008 indgik Dagrofa aps et samarbejde med NorgesGruppen om etablering af KIWI Minipris i Danmark[1], og KIWI Danmark ejes således af Norgesgruppen og Dagrofa. KIWI-butikkerne i Danmark er etableret på en måde, der er tilpasset danskernes indkøbsønsker, ligesom butikkerne i Danmark også kun hedder ”KIWI” og ikke ”KIWI Minipris” som i Norge[2].

Da KIWI Danmark blev etableret i 2008 var det med 50 butikker, primært i Jylland og på Fyn. Disse butikker var tidligere ALTA butikker, som blev konverteret til KIWI butikker[1]. I dag er KIWI Danmark landsdækkende og tæller omkring 100 butikker med flere på vej[3]. KIWI Danmark er en virksomhed i vækst, og deres markedsandele er steget løbende siden 2011[4].

=== KIWIs koncept

= redigér

KIWIs slogan er ”KIWI – discount på en ny måde”, og kæden lancerer løbende initiativer, der skal være med til at nå visionen om at blive danskernes foretrukne discountbutik. Disse initiativer inkluderer bl.a. lange åbningstider og kvalitetsgaranti på frugt og grønt. Derudover lancerede KIWI i efteråret 2014 kampagnen ”Alle skal ha’ råd til sundhed”, hvor man med et såkaldt KIWI-kundekort får 20% på alt frugt og grønt[5]. Dette resulterede i en stigning af salget af frugt og grønt på mere end 50%[6]. Siden KIWI-kortets introduktion er der blevet tilknyttet flere rabatordninger, bl.a. hver 4. blepakke gratis, 10% rabat på økologiske varer og 20% på økologisk kød[5] .

=== Svanemærket

= redigér

D. 26. januar 2015 blev KIWI den første discountbutik i Danmark, der blev tildelt svanemærket, som er det officielle miljømærke, der anvendes i Norden[7]. Svanemærket blev tildelt KIWI butikken i Lystrup ved Aarhus, men er i løbet af 2015 også blevet tildelt butikkerne på Frederiksberg og i Ullerslev og Ganløse. Svanemærket henviser til, at den enkelte butik har et helhedsorienteret syn på miljøarbejdet, hvilket omhandler varesortimentet, energiforbruget i butikken, hvor effektivt butikken sorterer sit affald, og hvorvidt man bruger miljømærkede produkter i den daglige drift[8]. Et af tiltagene i KIWI er bl.a. genanvendelse af overskudsvarme fra køleudstyr i butikkerne[7].

=== KIWI - Karriere på en ny måde

= redigér

KIWI er i offentligheden bl.a. kendt for, at deres medarbejdere er iklædt grønne uniformer, men som arbejdsplads og medarbejder er der fokus på mere end det. I KIWI Danmark gør man f.eks. meget ud af at udvikle de dygtigste og mest engagerede medarbejdere til næste niveau ved både at tilbyde elevforløb, salgs- og ledelsesuddannelser samt tydelige karriereveje[9].

  1. ^ a b Top1000.borsen.dk/virksomheder/dagrofa/organisation/historie
  2. ^ www.linkedin.com/company/kiwi-danmark-a-s
  3. ^ www.dagrofa.dk/da-DK/Om-Dagrofa/Dagrofa-i-dag.aspx
  4. ^ www.dagrofa.dk/da-DK/Om-Dagrofa/Dagrofa-i-dag.aspx
  5. ^ a b http://kiwi.dk/om-kiwi/
  6. ^ Borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/109160/artikel.html
  7. ^ a b http://www.dagrofa.dk/Files/Billeder/2015%200126%20-%20pressemeddelelse%20KIWI%20bliver%20Svanem%C3%A6rket.pdf
  8. ^ http://kiwi.dk/kiwi-bliver-svanemaerket/
  9. ^ http://kiwi.dk/karrieremuligheder/