Sarpsborg er en kommune i Østfold, Norge. Den grænser i nord mod Våler og Skiptvet, i øst mod Rakkestad og Halden, og i vest mod Fredrikstad og Råde.

Industri

redigér

Sarpsborg er en industriby, og store internationale koncerner som Borregaard har hovedsæde i byen. En af Norges største industrikoncerner Orkla ASA har formelt hovedsæde i Sarpsborg. Det ikke ukendte navn i Norge; Sefa har sin oprindelse i Sarpsborg Elektriske Fabrikker. (S.E.Fa)Denne fabrik producerede bl.a. det i Norge kendte "Sarpsborgkomfuret".

Sarpsborg Pap & Papirfabrik, senere Sarpsborg Papp ("Pappen"), nu Peterson Sarpsborg, blev også tidligere regnet som en af hjørnestensbedrifterne i kommunen. Ejerne af Sarspborg Pap etablerede også Glomma Papp som i dag fremstår som en af landets ledende emballagefabrikker.

Historie

redigér

Sarpsborg by er Norges tredje ældste by. Den blev grundlagt med navnet Borg i 1016 af Olav den Hellige. Borg var fra sin grundlæggelse og frem til kongens fald i 1030 Norges hovedstad. Den blev brændt og totalskadet af svenskerne i 1567. Indbyggerne valgte da at flytte nærmere havet langs Glomma, og dannede en ny by der som i 1569 fik navnet Fredriksstad, oppkalt etter den daværende kong Fredrik II. Senere har man fjernet genitivsformen, sådan at den i dag hedder Fredrikstad.

På stedet Gleng var alt som det var før. Fra 1837 var Sarpsborg en del af Tune herred, men i 1839 blev Sarpsborg skilt ud og den nye by som efterhånden havde groet op på den gamle plads fik bystatus.

Sarpsborg er også et "prestegjeld" og navnet på et provsti i Den norske kirke.

Relationer

redigér

Sarpsborg er venskabsby med Betlehem, Berwick-Upon-Tweed (Strobritannien), Södertälje (Sverige), Grand Forks (USA), Struer (Danmark) og Forssa (Finland).

Tusindårssted

redigér

Kommunens tusindårssted er Sarpsborg torv, som har en central plads i byen. Der blev lavet planer og en model over hvordan det var ønsket at torvet skulle se ud. Denne proces er endnu ikke færdig.

Kendte sarpinger (indbyggere)

redigér

Landsbyer og bydele

redigér
redigér