Den Kongelige Ballet

Den Kongelige Ballet er et internationalt anerkendt klassisk balletkompagni, baseret på Det Kongelige Teater i København. Det er et af de ældste balletkompagnier i verden, og stammer fra 1748, da Det Kongelige Teater blev stiftet.

Den Kongelige Ballet
Det Kongelige Teater i København,
hjemsted for Den Kongelige Ballet
Generelle informationer
Sted Det Kongelige Teater
Grundlagt 1748
Balletmester Nikolaj Hübbe
Andet
Websted kglteater.dk

Den Kongelige Ballet blev endeligt organiseret i 1771 som en reaktion på den store popularitet der var for franske og italienske stilarter af dans. Balletkompagni blev grundlagt med åbningen af Det Kongelige Teater, som har tjent som hjemsted for balletten siden den tid. Det Kongelige Teaters Balletskole blev grundlagt i 1771 af den franske Hofdansemester Pierre Laurent, den italienske balletmester Vincenzo Galeotti videre udviklede den og August Bournonville grundlagde kompagniets Bournonville-tradition fra den romantiske periode.

Historie redigér

 
Det Kongelige Teaters Balletskole, København. Maleri viser violinist Busch, ballerina Charlotte Weihe (stående i forgrunden) og balletmester Emil Hansen, siddende til højre. (Paul Gustave Fischer, 1889)

Fra starten ansatte Den Kongelige Ballet nogle af de førende franske og italienske dansere og koreografer. Det Kongelige Teaters Balletskole grundlagdes i 1771 for at levere indfødte dansere. Et par år efter balletskolens grundlæggelse debuterede Anine Frølich som en af de første.

En af de tidlige balletmestre, Vincenzo Galeotti, anses for at være den egentlige grundlægger af Den Kongelige Ballet. Han var balletmester fra 1775 frem til sin død i 1816, og indførte ballet d'action og forberedte den romantisk ballet. Vincenzo Galeottis ballet Amors og Balletmesterens Luner fra 1786 er stadig en del af balletkompagniets repertoire. Det er verdens ældste ballet, som stadig udføres med sin oprindelige koreografi.

En anden væsentlig balletmester i balletkompagniet var den danske danser August Bournonville, som er et centralt navn i dansk ballethistorie. Den Kongelige Ballets internationale ry skyldes først og fremmest det repertoire han efterlod.

Balletmestre redigér

 
Vincenzo Galeotti
 
August Bournonville i 1841.

Eksterne henvisninger redigér

 Spire
Denne artikel om ballet er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.