Drigstrup Kirke

bygning på Fyn

Drigstrup Kirke ligger i landsbyen Drigstrup ca. 3 km V for Kerteminde (Region Syddanmark). Indtil Kommunalreformen i 2007 lå det i Kerteminde Kommune (Fyns Amt), og indtil Kommunalreformen i 1970 lå det i Bjerge Herred (Odense Amt).

Drigstrup Kirke
Drigstrup Kirke fra syd
Generelt
Opført omkring 1200
Geografi
Adresse Drigstrup Bygade 2, Drigstrup,
5300 Kerteminde
Sogn Kerteminde-Drigstrup Sogn
Pastorat Kerteminde-Drigstrup Pastorat
Provsti Kerteminde-Nyborg Provsti
Stift Fyens Stift
Kommune Kerteminde Kommune
Eksterne henvisninger
www.kertemindekirke.dk
Oversigtskort

Kirken var i middelalderen viet til Sankt Nikolaus. Kor og skib er opført i romansk tid af kampesten med tilhugne hjørnekvadre over skråkantsokkel.

Den retkantede sydportal er bevaret. Tårn og våbenhus er opført omkring reformationstiden, tårnet har blændingsgavle af den nordfynske type, våbenhuset har tre spidsbueblændinger i gavlen. På kirkegården ses gravsten over Fritz Syberg og hans hustru Gudrun. Ved vestmuren står et relief udført af sønnen Hans Syberg, relieffet fremstiller Fritz Syberg ved staffeliet. Relieffet var tidligere flankeret af mindre relieffer, der refererede til kunstnerens værker, disse relieffer er nu placeret i våbenhuset. På kirkegården ligger hans børn Besse Giersing og Frantz Syberg begravet.

Kirken har fået indbygget hvælv i sengotisk tid. Altertavlen er en kopi efter Murillo, opsat i 1924. I skibet ses to tidligere altermalerier. Prædikestolen i barok dateres til 1703. Over korbuen hænger et sengotisk korbuekrucifiks. I 1971 afdækkede E. Lind kalkmalerier i korhvælvet, kalkmalerierne dateres til 1500-20. Her ses flere indvielseskors samt modstillet mand og kvinde, der har karakter af spottefigurer.

Den romanske granitfont er en monolit med tovstav under mundingsranden, selve mundingens topflade har rille, på kummen ses rankeværk, mellem rankerne anes figurer med oprakte arme og krydsende linjer, alt ret primitivt hugget, den firkantede fod har rankeværk på siderne og tovstave samt knopper på hjørnerne.

Eksterne kilder og henvisninger redigér


 Spire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.