Hjælp-diskussion:Søgning

Er der nogen der ved om wikis egen søgefunktion kommer i drift igen? - Hvis det ikke er planen ville det være en god ting, hvis man kunne indstille søgeknappen til at gå direkte til google-funktionen, som egentlig fungerer udmærket, bortset fra omvejen. Jeg ved ikke om det er noget der kan gøres nationalt eller om det er et centralt anliggende.(?) - vh Nico 28. feb 2004 kl. 14:20 (CET)

Det er et centralt anliggende. Du kan spørge efter det på WikiTech-l listen hvis du syntes det er vigtigt.
Vores egen søgefunktion skulle vende tilbage når vi har fået databaseserver nummer 2 udskiftet. Hvores hardware situation er lidt mudret, men kort fortalt så har vi et sæt servere kørende i Florida og de kører nogenlunde fint. Vi har et sæt servere mere stående i Californien som slet ikke kører (nogen vil huske de lange nedbrud henover julen), dette sæt serverer er ved at blive udskiftet og sendt til Florida. Hvorefter vi skulle have to sæt serverer, det skulle være nok til at de kan klare at få søgefunktionen (og alle de andre funktioner) slået til igen.
--Christian List 28. feb 2004 kl. 16:00 (CET)
OK- jeg slår koldt vand i blodet , og glæder mig allerede over de nye servere, så hvis vi får det hele med vil det være super - vhNico 28. feb 2004 kl. 16:25 (CET)

Søge knapper tekst og andet relateret til søgning redigér

Jeg har tilladt mig, som relativ ny bidrager (ikke bruger :), af Wikipedia, at redigere i noget så vitalt som søgevejledningerne. Jeg har opdelt siden i 2 afsnit, en der forklarer om det jeg har kaldt artikelopslag, og så fuldtekstsøgning (en ikke succesfuld søgning resulterer i beskeden: "Beklager! Fuldtekstsøgningen er midlertidigt afbrudt på grund af for stor belastning på serverne." så den benævnelse må være ok).

Jeg har aldrig anvendt fuldtekstsøgning (hvor længe har den egentlig været ude af drift?), så jeg har bevaret alle de hints der stod på siden som de var (+- lidt sprog og noget pref.) i afsnittet for fuldtekstsøgning (de var alle relaterede til fuldtekstsøgning).

Det kan godt være det ikke er den helt korrekte måde at gøre det på (måske seperat side til hver søgeform?), men nu har jeg i det mindste taget hul på emnet.

Mit problem er nu "Udfør" teksten på knappen under søgeboksen, den synes jeg jo ikke er helt sigende. Hvad er det man udfører? Boksen hvor input feltet er placeret hedder søg, så det må jo være en søgning man udfører, men hvad gør "Søg" knappen så? Kigger man på vores internationale venner bruger en.wikipedia.org "Go" (som i: gå til artikel), og de.wikipedia.org er gået hele vejen og bruger "Artikel".

Jeg foreslår "Opslag", "Slå Op" (måske ikke heldig), "Gå til" eller lignende, istedet for det ret intetsigende "Udfør". Håber dem der nu har magt og mulighed for at ændre sådanne tekster læser med her...

--Mikkel 11. okt 2004 kl. 02:54 (CEST)

Det er helt i orden at rette i siderne, det er det en wiki er til, også når man er en relativt ny bruger. Og denne side trænger til lidt opdatering, så det er dobbelt godt.
Jeg forstår ikke helt at du ikke kan få fuldtekstsøgning til at virke, det virker fint for mig?
Har du et eksempel på noget du søger efter som giver den fejl du nævner?
Med hensyn til "Udfør" knappen så vil jeg give dig ret. Men det var det bedste jeg lige kunne finde på dengang jeg oversatte det hele til dansk, men jeg tror dit forslag med "Gå til" er meget bedre. Jeg ændrer det lige.
--Christian List 11. okt 2004 kl. 17:20 (CEST)
Når serverne er kraftigt belastet, bliver Wikipedias egen søgemaskine erstattet af (i vores tilfælde) Google- og Yahoo-søgelinkene. Jeg har ikke gennemskuet om det sker automatisk i visse tidsrum eller det styres manuelt af systemadministratorerne. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 11. okt 2004 kl. 17:25 (CEST)
Ser godt ud :) Hmm, de sidste par aftener jeg har siddet og eksperimenteret med søgning/opslag har jeg ikke set den aktiv, og det er typisk efter 24.00. Så måske det kunne være på tid? Er det én fælles server/cluster der driver alle wikipediaerne? Jeg tænker på om det har nogen sammenhæng med amerikanernes aften at jeg ikke har oplevet den aktiveret om natten.
Forresten, har fjernet en lettere hjælpeløs kommentar om stopord: (listen er hardcoded til engelsk, jeg ved ikke hvad vi gør for danske ord?). I den forbindelse kom jeg til at lege lidt med stopordene. Og det blev noget rod, idet jeg nu ikke tror ret meget på noget af det der står i artiklen... Bl.a. er søgning med logiske udtryk ifølge den engelske søgevejledning overhovedet ikke som beskrevet heri. Kan jeg få bekræftet at wikierne er baseret på det samme system, og at jeg kan overføre de engelske anvisninger direkte til den danske wiki?
Jeg er ikke helt klar over efter hvilke kriterier Wikipedias søgemaskine bliver erstattet af Google, men jeg kunne forestille mig det er alt efter serverens belastning og kl. 24:00 dansk tid er kl. 18:00 her hvor jeg sidder, så det passer lige med at alle amerikanerne har tid til at være på Wikipedia.
Jeg kan bekræfte at alle Wikipedia versioner bruger præcis samme søgesystem. Så du kan roligt oversætte fra den engelske version, men kig også lige på meta versionen, jeg kan se den er lidt anderledes men jeg har ikke lige haft tid til at finde ud af hvilken version der er mest rigtig eller mest opdateret.
Husk iøvrigt at underskrive alle dine indlæg på diskussionssiderne.
--Christian List 12. okt 2004 kl. 01:19 (CEST)

Søgning på del af artikelnavn redigér

Søgning på Fabricius leder ikke frem til artiklen om Jacob Christian Fabricius.

Søgning på Lumbye leder ikke frem til artiklen om Hans Christian Lumbye.

Søgning på Gebauer leder ikke frem til artiklen om hverken Christian David eller Johan Christian Gebauer.

Hvorfor???? Venlig hilsen Bruger:Erik Damskier 27. maj 2006, 18:27

@Erik Damskier: Forståeligt spørgsmål. Søgningen er ikke helt intuitiv. En søgning på "Fabricius" leder til artiklen om Latiniserede efternavne, fordi der eksisterer en omdirigeringsside, der hedder præcis "Fabricius", og den omdirigerer til artiklen om latiniserede efternavne. Søgefeltet oppe til højre er primært et "Gå til"-felt, og kun sekundært et søgefelt. Så hvis man skriver noget, som matcher en bestemt side perfekt, hvilket er tilfældet i denne situation, så går man direkte til den pågældende side, uden at der foretages en søgning. Hvis man vil søge mere frit, så skal man vælge "indeholder… Fabricius" nederst i den fald-ned-liste, som fremkommer når man skriver "Fabricius" i søgefeltet.
Lumbye og Gebauer er derimod blevet løst med omdirigeringssider siden du skrev dit indlæg. Måske "Fabricius" skulle omdirigere til Johann Christian Fabricius, eller slet ikke omdirigere, så Fabricius i stedet resulterer i et søgeresultat. --Jhertel (diskussion) 5. mar 2017, 16:37 (CET)

Undgå korte og almindelige ord redigér

Er der ikke nogen, der kan tilpasse dette afsnit til dansk W., det giver ingen mening at beskrive, hvordan det funderer på engelsk W.--Madglad (diskussion) 5. feb 2016, 07:53 (CET)

Du har helt ret. Jeg har lige tilrettet teksten i afsnittet, uafhængigt af hvad du skrev. Men jeg opdagede, at noget ikke stemmer i det der stod, og nok heller ikke i hvad der står nu, selv om jeg har forbedret det. Stopord plejer at være ord, der bliver helt ignoreret i søgninger. Eksempel: hvis "the" er et stopord, så vil søgningen "the beatles" være helt identisk med søgningen "beatles". Men de nævnte engelske stopord er tydeligvis ikke stopord på den danske wikipedia, hvilket var hvad du også gjorde opmærksom på. Men så prøvede jeg med typiske danske stopord som "den" og "det", og de var åbenbart heller ikke stopord – der kom resultater, som fremhævede netop "den" og "det". Så hvad mon de danske stopord er, hvis der overhovedet er nogle? Er der nogen, der ved det? --Jhertel (diskussion) 5. mar 2017, 16:27 (CET)
Tilbage til siden »Søgning«.