Hyrdeøksen (slovakisk: valaška, ungarsk: fokos, polsk: ciupaga, rabanica, uobuszek, cekanka, tjekkisk: valaška, rumænsk: baltag, ukrainsk: бартка, топірець) er en lang tynd let økse, der brugtes af hyrder i Karpaterne, især i Slovakiet, Tjekkiet, Polen, Ukraine og Ungarn [1]. En hyrdeøkse var både et værktøj og en stok, der kunne bruges som en let våben. Hyrdeøksen har symbolsk historisk og kulturel betydning og bruges stadig som en rekvisit i mange traditionelle danse, f.eks odzemok.

Slovakisk dekorativ trækopi af en hyrdeøkse
Imre Thököly med en hyrdeøkse

Histrorisk anvendelse redigér

I Ungarn blev modificerede hyrdeøkser brugt som våben i middelalderen, den anvendtes blandt andet i 1700-tallet i Rákócziopstanden mod habsburgerne. I 16 og 1700-tallet anvendte den ungarske kurucleder Imre Thököly og hans soldater hyrdeøkser som våben. Ungarske hyrder i de nordlige regioner brugte også øksen som et redskab.

Nutidig brug redigér

Hyrdeøkser laves stadig og sælges som souvenir og til dekorative formål og indgår som rekvisit i mange traditionelle danse. Indimellem ses ældre mænd på landet bruge hyrdeøkser som spadserestokke. De anvendes sjældent som værktøj eller våben.

Kilder redigér

  1. ^ Forster Bovill, W. B. (2008). Hungary and the Hungarians. s. 79. ISBN 978 -0-559-52429-5. En Fokos er et instrument hvor hovedet ligner en tomahawk, og kan anvendes som stok

Eksterne henvisninger redigér

 Spire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.