Iréne Theorin

svensk sanger

Lena Iréne Sofia Theorin (født 18. juni 1963 i Södra Hestra, Gislaved Kommune, Småland) er en svensk operasanger (sopran). Hun studerede på konservatoriet og Opera School i København, en kortere periode også på Operaskolan i Göteborg. Hun var den eneste modtager af det danske 'Léonie Sonnings-stipendium' i 1998. Hendes professionelle debut fandt sted i København, hvor hun optrådte som Donna Anna i Mozarts Don Juan.

Iréne Theorins repertoire omfatter roller som Brynhild i Wagners Nibelungens Ring, Isolde i hans Tristan og Isolde, titelrollen i Puccinis Turandot, Elisabetta i Verdis Don Carlos og andre.

Hun optrådte på Det Kongelige Teater i København 2004, New National Theatre i Tokyo 2005, og (på turné med Staatstheater Nürnberg) i Beijing samme år. På festivalen i Bayreuth 2008 optrådte hun som Isolde og besøgte i 2009 Washington National Opera og Metropolitan Opera i New York. Den meget omfattende liste af hendes spillesteder indeholder blandt andet Deutsche Oper i Berlin, Opera Salzburg, The Royal Opera House i Londons Covent Garden og det svenske nationalteater Stockholmsoperan.


Eksterne links redigér

 Spire
Denne operaartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.