John Hahn-Petersen

dansk skuespiller (1930-2006)

John Charles Hahn-Petersen (født 4. november 1930Frederiksberg, død 4. januar 2006 i København) var en dansk skuespiller.

John Hahn-Petersen
John Hahn-Petersen i 1983
Personlig information
Fulde navn John Charles Hahn-Petersen
Født 4. november 1930
Frederiksberg, Danmark
Død 4. januar 2006 (75 år)
København, Danmark Rediger på Wikidata
Dødsårsag Hjerteanfald Rediger på Wikidata
Gravsted Lyngby Parkkirkegård Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller, stemmeskuespiller Rediger på Wikidata
Aktive år 1958-2006
Roller hr. Stein, Verner Boye-Larsen, forlagsdirektør Berg, Peter Plys, (Stemme) Mumifar (Stemme)
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

John Hahn-Petersen var kontorelev i ØK og kom siden på Odense Teaters elevskole, hvor han debuterede i Soyas Den lyse nat i 1955. Efter elevtiden kom han til Aarhus Teater, hvor han sammen med Preben Harris i 1963 stiftede den lille eksperimentalscene Svalegangen. Da Preben Harris blev teaterdirektør på Gladsaxe Teater og siden Folketeatret fulgte John Hahn-Petersen med. Han var en del af Folketeatrets faste ensemble i 17 år og kom i slutningen af 1980'erne til Det Kongelige Teater. I en periode var han engageret på TV-Teatret og slog i tv-serien Matador for alvor igennem som den pligtopfyldende jøde hr. Stein i Korsbæk Bank. Tv-seerne vil også huske John Hahn-Petersen i rollen som Verner Boye-Larsen, formand på Krone-taxa i tv-serien TAXA. Også i tv-serien Krøniken medvirkede han i rollen som forlagsdirektør Berg.

Gennem sine mange teaterår har John Hahn-Petersen spillet en række markante roller: Gengangere, Tartuffe, Genboerne, Skatteøen og Woyzeck, ligesom han på Folketeatret (1992) har spillet Gamle Levin i Indenfor Murene. Det var ikke planen, at John Hahn-Petersen skulle have været med i Henri Nathansens succesforestilling Indenfor Murene, men i januar 2006 fik han overdraget rollen som Gamle Levin fra Jørgen Reenberg, som var sygemeldt. John Hahn-Petersen døde om aftenen den 4. januar 2006 i sin garderobe på Det Kongelige Teater kort før han skulle på scenen i Indenfor Murene. De næste 18 forestillinger af Indenfor Murene blev taget af plakaten efter Hahn-Petersens død.

John Hahn-Petersen lagde stemme til i en lang række tegnefilm. Nogle af de mest kendte roller var: Peter Plys, Joakim von And, Mr. Potato Head (Toy Story), Cogsworth (Skønheden og Udyret), Mumifar i Mumitroldene og Jumba (Lilo & Stitch og Lilo & Stitch 2).

John Hahn-Petersen blev æreskunstner i Østermarie i 2004.

Udvalgt filmografi redigér

Referencer redigér

  Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger redigér