Kopytjyntsi (ukrainsk: Копичинці}, polsk: Kopyczyńce, jiddisch: קאפיטשיניץ) er en lille by i Tjortkiv rajon, Ternopil oblast, Ukraine. Den er vært for administrationen af Kopytjyntsi urban hromada, en af Ukraines hromadaer.[2] Kopytjyntsi er fødested for Vasyl Ivanchuk, en skak-stormester; Israel Jacob Kligler, der ledede indsatsen for at udrydde malaria i Mandatområdet i Palæstina; og Pinhas Lavon, en Israelsk politiker. Byen har 6.587 (2021)[1] indbyggere.[3]

Kopytjyntsi
Копичинці Rediger på Wikidata
Kopytjyntsis byvåben
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Oblast Ternopil oblast Ternopil oblast
Rajon Tjortkiv rajon
Postnr. 48260 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 6.587 (2021)[1] Rediger på Wikidata
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 309 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside kopychyntsi.com.ua
Oversigtskort
Kopytjyntsi ligger i Ternopil oblast
Kopytjyntsi
Kopytjyntsi
Kopytjyntsis beliggenhed i Ternopil oblast

Historie redigér

 
Jomfru Marias himmelfartskirken
 
Gade i byen

Byen blev første gang nævnt i 1340 som en landsby i det polske powiat (amt) Terebovlja. Med tiden voksede den til at blive en by i Halytj-området, der selv var en del af Podoliske Voivodskab i Polen og senere det Den polsk-litauiske realunion. Den fik tildelt en bylov i 1564. I slutningen af 1648, under Khmelnytskyopstanden, indtog en kombineret kosak- og tatarhær under Asand Demko byen. Men efter Slaget ved Kopychyntsi den 12. maj 1651, hvor de fjendtlige styrker blev besejret af hetman Marcin Kalinowski, vendte den tilbage til Polen.

I medfør af Buchach-traktaten (en) af 1672 blev byen afstået til Det Osmanniske Rige, men den vendte tilbage til Polen efter Karlowitztraktaten af 1699. Efter Polens delinger blev den en del af det østrigske kejserrige og blev derefter beslaglagt af Napoleon Bonaparte, som gav den til det russiske kejserrige ved Freden i Tilsit i 1807. Den russiske kontrol ophørte dog med Wienerkongressen, som gav området tilbage til Østrig. Det delte historien med de omkringliggende områder i Kongeriget Galicien og Lodomerien i resten af det 19. århundrede.

Referencer redigér

  1. ^ a b database.ukrcensus.gov.ua (fra Wikidata).
  2. ^ "Копичинецкая громада" (russisk). Портал об'єднаних громад України.}
  3. ^ "Number of Present Population of Ukraine, 1. januar 2021" (PDF). ukrcensus.gov.ua (engelsk). State Statistics Service of Ukraine. 1. januar 2021. Arkiveret fra originalen (PDF) 6. april 2022. Hentet 12. august 2022.

Eksterne henvisninger redigér