Mantova (også Mantua) er hovedstad i den norditalienske provins af samme navn, den sydøstligste provins i regionen Lombardiet. Byen har 48.653 (2023)[1] indbyggere. Den ligger på jernbanen mellem Verona og Modena.

Mantova
Mantua
Mantovas byvåben Mantovas byflag
Overblik
Land Italien Italien
Region Lombardiet Lombardiet
Provins Mantova
Postnr. 46100 Rediger på Wikidata
Telefonkode 0376 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) MN Rediger på Wikidata
UN/LOCODE ITMAN Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 48.653 (2023)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 63,8 km²
 - Befolknings­tæthed 762 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 19 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.comune.mantova.gov.it
Oversigtskort
Dogepaladset
Forbindelseskanal mellem to af de omgivende søer

Mantova er en meget gammel by og fødeby for digteren Vergil, der skrev Æneiden. Den var i flere århundreder en selvstændig bystat, der 1328- 1708 regeredes af Gonzaga-familien. Fra den tid stammer det meste af Mantovas gamle bydel. Byen er omgivet af søer, anlagt i forsvarsøjemed i det 12. århundrede.

Blandt de mest kendte bygninger er dogepaladset med ca. 500 værelser. Brudeværelset er dekoreret med fresker af Andrea Mantegna. På freskerne ser man den danske konge Christian 1., der besøgte Mantova i 1474, da han var på vej til paven i Rom. Det er det eneste kendte billede af Christian 1., der er malet efter levende model.

Mantova blev i 2008 sammen med Sabbioneta optaget på UNESCO's liste over verdenskulturarv. Mantova er optaget, fordi den er et enestående eksempel på, hvordan en middelalderby blev omdannet efter renæssancens idealer. Mantova blev udnævnt til italiensk kulturhovedstad (capitale italiana della cultura) for 2016.[2]

Referencer redigér

 Spire
Denne artikel om italiensk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.