Olaf Fønss

dansk skuespiller, filminstruktør, filmproducer, filmcensor og stumfilmstjerne (1882-1949)

Olaf Holger Axel Fønss (17. oktober 1882 i Aarhus3. november 1949Frederiksberg) var en dansk skuespiller, filminstruktør, filmproducer, filmcensor og en af Danmarks og Tysklands største stumfilmstjerner. Han var storebror til Johannes og Aage Fønss.

Olaf Fønss
Olaf Fønss, ca. 1922. Fotograf Alexander Binder
Personlig information
Andre navn(e) Olaf Holger Axel Fønss (dåbsnavn)
Født 17. oktober 1882
Danmark Aarhus, Danmark
Død 3. november 1949 (66 år)
Frederiksberg, Danmark
Ægtefælle Thilda Elisabeth Lilja Johnsen
Else Dorthea Bast
Olaf Fønss, ca. 1922. Fotograf Alexander Binder

Liv og karriere redigér

Fønss var søn af skolebestyrer og organist Vilhelm Lars Clemens Fønss og hustru Henriette Volffine Mathea Fønss, født Zimmermann.

Fønss debuterede i 1903 i en rolle på Dagmarteatret i København. Efter nogle år på Dagmar, tog han kortvarigt til Kasino-Teatret i Aarhus og derfra til Betty Nansen Teatret. Men han opnåede aldrig rigt succes som teaterskuespiller. Hans sidste optræden på teateret var i 1932Folketeatret.

I filmen havde han en del mere succes med hans virke. Han debuterede i 1912 som filmskuespiller, men det var med hans hovedrolle i den klassiske danske stumfilm fra 1913 Atlantis fra Nordisk Film der gav ham gennembruddet og gjorde ham berømt, især i Tyskland. Hans rolle som en skør-videnskabsmand / monster i den tyske film Homunculus serie, var også meget succesfuld. I hans senere år engagerede Fønss sig i politik hvilket bl.a. udmøntede sig i at han instruerede to film for Socialdemokratiet. Han var præsident for Dansk Skuespillerforbund fra 1933-1947 og var censor ved Statens Filmcensur i 14 år.

Som forfatter udgav han i årene 1928-1949 en roman, en digtsamling og flere teaterbøger med erindringer, karakteristikker og interviews, samt bindet, Filmserindringer gennem 20 Aar, fra 1930 efterfulgt af erindringerne fra hans tyske filmkarriere, Krig, Sult og Film (Filmserindringer gennem 20 Aar. II Bind) fra 1932.

Filmografi redigér

Som skuespiller redigér

Som instruktør redigér

Eksterne henvisninger redigér