Plattysk, nedertysk eller nedersaksisk (ISO 639-3: nds) er et germansk sprog. I daglig tale kaldes det "platt" og "plattdüütsch" (også "nedersaksisch" i den nederlandske del af sprogområdet). Det tilhører de vestgermanske sprog og kan sammen med højtysk, frisisk, nederlandsk og afrikaans siges at danne en samlet gruppe.

Plattysk / nedertysk sprogområde

Sprogene har udviklet sig fra det gamle saksiske sprog. Derfor har plattysk mange ligheder med angelsaksisk og altså også med moderne nederlandsk, engelsk og Lowland scots.

Plattysk har i modsætning til højtysk ikke gennemgået konsonantforskydningen (p>pf, t>s osv.) i det 8.-9. århundrede og heller ikke diftongeringen (i>ei, u>au). I Hanse-tiden var plattysk lingua franca i Nordeuropa og har påvirket de skandinaviske sprog meget, især dansk.[1] Flertallet af de mange låneord i skandinavisk, som anses for at komme fra tysk, kommer egentlig fra plattysk.

Efter reformationen blev Luthers højtyske bibeloversættelse udbredt i Nordtyskland, og dermed overtog højtysk efterhånden rollen som det "officielle" sprog.

Plattysk har flere dialekter. Disse nedertyske dialekter er stadig udbredt i nordtyske egne, og der findes også musikgrupper, der synger på plattysk, fx De Plattfööt. NDR (Norddeutscher Rundfunk) har også radio- og fjernsynsprogrammer på plattysk.

Sprogkoden (ISO 639-2) for plattysk er nds.

Noter redigér

  1. ^ "Festlandskandinavische Sprachen: Lehnwörter aus dem Mittelniederdeutschen".

Eksterne henvisninger redigér

 Spire
Denne artikel om sprog er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.