Portal:Den Europæiske Union/Månedens område/Arkiv

2007 redigér

December - Wien redigér

 
Wiens flag

Wien er hovedstaden i Østrig og samtidig én af landets 9 delstater. Den ligger i den nordøstlige del af landet ved floden Donau og har knap 1,7 millioner indbyggere, hvilket gør det til den 10. største by i den Europæiske Union.

Byen er meget kendt for sin musik og kaldes musikkens verdenshovedstad, idet den har huset mange berømte musikere og komponister, herunder Wolfgang Amadeus Mozart og Ludwig van Beethoven. I særdeleshed er kulturen veludviklet i Wien, hvilket har givet anledning til begrebet Wiener Moderne, som betegner perioden omkring århundredeskiftet 1800/1900. Denne status som kulturelt og politisk centrum har byen fået i kraft af, at den husede den habsburgske familie i århundreder.

Ligeledes nyder Wien godt af mange historisk-kulturelle bygninger og områder, hvoraf byens centrum og Schönbrunn slot er kommet på UNESCO's verdensarvsliste. Desuden huser byen bygninger som kirken Stephansdom, slottet Belvedere og kejserpalæet Hofburg samt området Prater.

Området, hvor Wien ligger, har ifølge arkæologiske fund været beboet allerede fra den yngre stenalder, hvor byen var kendt under navnet Vindobona, men skriftlige kilder, der bekræfter byens eksistens, findes kun fra omkring det 13. århundrede. I 1278 begyndte den habsburgske æra med sejren over Ottokar II. Denne tid var en fremgangens tid for Wien, som skabte en speciel status. I 1529 var opgangsperioden imidlertid slut, idet osmannerne indvaderede området. Besættelsesperioden varede indtil begyndelsen af 1800-tallet hvor kejsertiden indledtes. I løbet af det 20. århundrede med de to verdenskrige led Wien dog større tab.

Læs resten af artiklen


rediger · historik · diskussion