Scornicești (rumænsk udtale: [skorniˈt͡ʃeʃtʲ]) er en by i distriktet Olt i Rumænien, med et indbyggertal på 10.795 (2021). Byen administrerer 13 landsbyer (Bălțați, Bircii, Chițeasca, Constantinești, Jitaru, Mărgineni-Slobozia, Mihăilești-Popești, Mogoșești, Negreni, Piscani, Rusciori, Șuica og Teiuș) og har et samlet areal på 170  km² og er den lokalitet med det største areal i distriktet Olt, og overgår selv dets hovedstad Slatina. Scornicești ligger i den historiske region Muntenien. Den blev officielt en by i 1989, som et resultat af Rumæniens landdistriktsreform.

  Scorniceşti
Scornicești Rediger på Wikidata
  Scorniceştis byvåben
Overblik
Land Rumænien Rumænien
Borgmester Daniel Tudor[1][2] Rediger på Wikidata
Rumæniens distrikter Olt
Postnr. 235600 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) OT Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 10.795 (2021)
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.primariascornicesti.ro
Oversigtskort
Kommunens beliggenhed i distriktet Olt
Kommunens beliggenhed i distriktet Olt

Historie redigér

Scornicești var fødestedet for den rumænske kommunistleder Nicolae Ceaușescu, som boede der indtil han var 11 år gammel, hvor han tog til Bukarest for at blive skomager. Under sit diktatur ønskede Ceaușescu at gøre Scornicești til en "mønsterby" for at huse det nyskabte "socialistiske menneske". Derfor indledte han i 1988 sin plan med at rive de traditionelle landsbyhuse ned og erstatte dem med lejlighedsbygninger og ændrede byens status fra "landsby" til "by" (dog ødelagde bulldozererne ikke Ceauşescus fødehjem, som nu er en af de lokale attraktioner [3]).

Ceaușescu byggede også et stort stadion (med en kapacitet på 18.000 tilskuere[4] tilskuere) til det lokale fodboldhold, FC Olt, som med Ceaușescus hjælp blev oprykket til Divizia A (nu Liga I). I dag spiller holdet i Olt County Championship.

Scornicești solenergipark, der består af et system af solcellepaneler, ligger i byen.[5]

Kilder og henvisninger redigér

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Permanent Electoral Authority (fra Wikidata).
  3. ^ se på WikiMapia
  4. ^ Byens websted på rumænsk
  5. ^ "O singură firmă face curent de la Soare în România". Money (rumænsk). 2011-06-06. Arkiveret fra originalen 8. januar 2014. Hentet 2012-01-03.